Written by 23:05 Hírek, HIV

10 nap múlva jön a (virtuális) Európai Tesztelési Hét

Május 15-én indul(t volna) az idei tavaszi tesztelési hét, amit a koronavírusra való tekintettel vi…

Az Európai Szűrési Hét (European Testing Week, ETW) egy európai kampány, ami ernyőkampányként abban segít a benne résztvevő partner szervezeteknek, hogy összefogásra és a tesztelés népszerűsítésére bátorítja őket egy héten keresztül. A közösségben már eleve működő szervezetek (alapítványok, egészségügyi szolgáltatók, akár politikai szervezetek is) ilyenkor a HIV és hepatitisz szűrések fontosságára hívják fel a figyelmet és szűréseket is végeznek. A kezdeményezés 2013 óta működik és azóta jelentős európai kampánnyá vált, több száz szervezet részvételével kontinens szerte. Korábban mindössze éves esemény volt, de az utóbbi években már egy tavaszi (május) és egy őszi (november) kampányt is tartanak. Minden önkéntesen részt vevő szervezet önmaga szervezi meg a kampányhoz kapcsolódó helyi aktivitásait, amik így egységesen erősítik a szűrésekre való figyelemfelhívást.

Immár tehát nyolcadik éve van európai szűrési hét, a tavaszi alkalmat pedig most harmadik alkalommal szervezik meg 2020. május 15-22 között.

A tavaszi kampány célja hasonló az őszihez: a partner szervezeteket egységbe fogja Európa-szerte egy hétre, hogy növeljék a szűrésekhez kapcsolódó tudatosságot, hogy mielőbb felismerhető legyen a HIV- és hepatitisz fertőzés.

Most, hogy a koronavírus különleges helyzetet okozott, a teljes tavaszi szűrési hét virtuális lesz.

Mit jelent ez?

Mivel fizikai távolságtartási előírások vannak érvényben, ezért az aktivitások a szűrési hét alatt elsődlegesen online vagy telefonon zajlanak majd. Jellemzően nem lesznek fizikai szűrések, de ez a szervezet szerint az adott résztvevő partner felelőssége. Az ETW a jelen helyzetben azt javasolja, hogy a szervezetek biztosítsanak egyre több online tájékoztató lehetőséget, fejlesszenek ki interaktív online aktivitásokat és folytassák az online konzultációkat.

Most, hogy a szűrőállomások (pl. a Karolina, a STIPnet vagy az Altalap szolgáltatása) is bezártak a koronavírus miatt, de mégis szükséged lenne STD tesztre, érdemes érdeklődni a még nyitva lévő magánegészségügyi labor szolgáltatóknál. Itt jellemzően nem gyorstesztek, hanem vénás tesztek vannak, ami két kérdést is felvet: a social distancing miatt kérdéses maga a mintavétel megoldása, másrészt ezek a tesztek hosszabb idő alatt készülnek el, jellemzően 1-2 hét alatt küldik az eredményt.

Mindenképp érdeklődj előbb telefonon, mielőtt elmennél valahova tesztre, hogy egyáltalán tudnak-e fogadni!

Friss ETW infókért pedig kövessétek az ETW twitterét:

Close