Written by 12:34 HIV

Járj rendszeresen HIV és HCV szűrésre!

A hepatitis C és a HIV vér útján terjedő vírusok és a leggyakrabban előforduló fertőzések az intravénás szerhasználók körében. Általában a szúráshoz használt felszerelés — pl. tű, fecskendő vagy filter — megosztása útján is terjednek. Hepatitis C-vel és HIV-vel is csak akkor lehet megfertőződni, ha egy fertőzött személy vére bekerül egy másik személy véráramába, illetve szexuális úton.

Tájékozott beleegyezés

Tesztet rajtad csak abban az esetben végezhetnek, ha tájékozott beleegyezésed adtad a szűrést elvégző személynek. Ezt azt jelenti, hogy tudsz róla, hogy milyen tesztet fognak rajtad elvégezni és milyen lehetséges eredményei lehetnek a tesztnek. A beleegyezés pedig azt jelenti, hogy ezt jelezted előzetesen például írásban, szóban vagy mozdulattal.

Milyen tesztet csináltass?

Mi a gyorstesztet ajánljuk. Anonim, biztonságos és ingyenes — de ne feledd, hogy adományokat a szűrést végző alapítványok mindig elfogadnak! A gyorstesztek használhatóak egészségügyi intézményen kívül is, például alacsonyküszöbű szolgáltatások során. A szűrést ápoló, szociális munkás vagy a közösség egy tagja is elvégezheti. Vénás vérvételre nincs szükség, mert a gyorstesztek vagy nyálmintával vagy ujjbegyből vett néhány csepp vérrel működnek. Az eredmény a gyorsteszt típusától függően 20 perc, vagy az Altalap által használt tesztnél 1 percen belül elkészül. A gyorsteszt során lehetőség van teszt előtti és utáni tanácsadásra is, és a szűrés eredményét is megtudod, mindezt egészen rövid idő alatt, egyetlen alkalom során.

Ablakperiódus

Akár 3 hónapig is eltarthat, amíg a szervezet reakciójaként ellenanyagok alakulnak ki a HIV illetve a hepatitis C ellen. Ezt az időszakot nevezzük ablakperiódusnak, mivel ebben az időszakban a tesztek álnegatív eredményt is adhatnak. A negyedik generációs, legmodernebb tesztek már akár 4, vagy akár 2 hét ablakperiódussal is dolgozhatnak. Nagyon fontos, hogy az ablakperiódusban (vagyis a potenciális fertőződéstől számítva a teszt napjáig) ne csináltass tesztet, mert:

  1. tök fölösleges, mert álnegatív eredményt adhat, amitől megnyugszol, miközben esetleg egy konkrét fertőzés zajlik már a szervezetedben
  2. a teszt alapvetően drága, és így elpocsékolsz egy tesztet, ami másnak létfontosságú lehet

A gyorstesztek működése

A gyorstesztek ellenanyagot vizsgálnak. Azt mutatják meg, hogy megfertőződtél HIV-vel vagy hepatitis C-vel és a szervezeted ellenanyagokat termelt a vírus leküzdésére.

A pozitív teszt eredmény azt jelenti, hogy a szervezetedben van ellenanyag, tehát valamikor megfertőződtél HIV-vel vagy hepatitis C-vel. Akiknek az ellenanyag gyorstesztje pozitív lesz, csináltatnia kell egy PCR (magát a vírust kimutató) tesztet, hogy kiderüljön, mennyi vírus van a szervezetében, illetve hogy a hepatitis C vírus aktív-e. Ez a megerősítő teszt már vénából, kémcsőbe levett vérből készül.

Csináltassak-e tesztet?

Igen! Ha szexelsz vagy a kockázati csoportok egyikébe tartozol, azaz:

  • valaha is injektáltál szert és megosztottad az eszközeidet (mint pl. filter, pipa, szívószál)
  • szexeltél pénzért, drogért, lakhatásért,
  • szexeltél óvszer nélkül,
  • szexmunkás vagy,
  • MSM vagy, azaz férfiakkal szexelő férfi,
  • biszexuális vagy és vannak óvszer nélküli aktusaid,
  • transznemű szexmunkás vagy,

akkor érdemes elmenned HIV és hepatitis C tesztre is. Mi azt javasoljuk, hogy rendszeresen, 3 havonta járj tesztre!

Miért fontos a szűrés?

Mind a HIV, mind a hepatitis C fertőzést csak teszttel lehet kimutatni. Ha tudod, hogy fertőzött vagy, megelőzheted, hogy partneredet vagy másokat kitegyél a fertőzés kockázatának. A hepatitis C az egyik vezető oka a májrák kialakulásának.

Új és korszerű hepatitis C kezelési lehetőségek, kevesebb mellékhatással és 90% feletti gyógyulási aránnyal a legtöbb európai országban elérhetők már. A HIV még nem gyógyítható, de a modern gyógyszeres terápiának köszönhetően a legtöbb HIV-vel élő már hosszú és teljes életet élhet és megóvhatja partnereit, hiszen a kezelt HIV-fertőzött nem fertőz tovább.

Ne feledd: egy negatív teszteredmény után is rendszeres szűrést ajánlunk, a személyes kockázatod függvényében. Erről beszélgess a szűrést végző tanácsadóddal, kérd ki a véleményét.

A cikk törzsszövegének forrása a Deutsche AIDS Hilfe, a helyi érdekű kiegészítéseket pedig én írtam bele.

Close