Written by 12:53 HIV, PrEP

Az angol kormány 2030-ra nem akar több új HIV-fertőzést

Az utóbbi években az új HIV-fertőzések száma csökkent az Egyesült Királyságban, és a kormány elkötelezett annak érdekében, hogy 2030-ra teljesen véget vessen az új fertőzések átadásának.

A csökkenés részben annak köszönhető, hogy az emberek rendszeresen járnak tesztre, ott kiszűrik a pozitívokat, akik azonnal gyógyszeres terápiát kapnak, és így nem fertőznek tovább. A csökkenés másik oka a PrEP, ami eleve megakadályozza, hogy egy HIV-negatív ember elkapja a vírust.

Mindazonáltal a PrEP sajnos még mindig nem elérhető mindenkinek, aki szeretné használni. Az állami egészségügyi rendszeren (NHS) keresztüli hozzájutás feltétele, hogy az alany tagja legyen az aktuális PrEP Impact Trial-nek, ami gyakorlatilag egy kutatás. Ezt 2017-ben indították, akkor 10 000 jelentkezőnek. 2018-ban ezt 13 000 főre bővítették, amikor a nagy érdeklődéssel szembesültek. Idén ezt is megduplázták, és immár 26 000 helyet biztosítottak. A jelenlegi adatok szerint egyébként ez nincs kihasználva: most éppen 16 700 ember kapja meg ilyen módon a PrEP-et.

A kutatást 3 évre tervezték, és a célja, hogy megvizsgálja a gyógyszer költséghatékonyságát és felszívódását, működését, stb. A 3 év azt jelenti, hogy 2020-ban véget ér, és még nem látszik semmi garancia arra, hogy a kutatás vége az lesz, hogy általános hozzáférést eredményez a PrEP-hez. Ez éles kontraszt a skót helyzettel, ahol az ottani állami eü rendszer, az NHS Scotland immár bárki számára odaadja a PrEP-et, akinek szüksége van rá.

Szóval előfordulhat, hogy azoknak, akik most a kutatásban jutnak hozzá PrEP-hez, a jövő évtől megszűnik ez a lehetőség?

A kutatásban résztvevő egyik londoni férfi szerint, aki 2017 óta tagja a projektnek, eddig semmilyen információt nem kapott arról, hogy mi lesz jövőre. A PrEP mellett kampányoló National AIDS Trust egyik vezetője pedig azt mondta, hogy „teljességgel elfogadhatatlan” az a helyzet, hogy esetleg szünet lesz a a kutatás vége és az általános PrEP hozzáférés bevezetése között.

A kampányolók optimisták ugyan, mégis óvatosak. A döntés nem csak az NHS-szé, ami egyébként elkötelezett a PrEP finanszírozása mellett. Különösen úgy, hogy már rengeteg irtó olcsó generikus is hozzáférhető, ami még könnyebbé teszi a finanszírozást.

A problémák abból származnak, hogy 2012-ben a kormány kivette a „közegészségügy” (amibe beletartozik a szexuális egészség is) feladatkört az NHS felelősségéből, és azt a helyi hatóságok kezébe adta. Ezt azt jelenti, hogy a helyi önkormányzatok a felelősek a nemi gondozókban nyújtott szolgáltatásokért. Ezek pedig attól függenek, hogy mennyi pénze van a helyi egészségügyi bizottságnak. Szóval hiába támogatja elvben az NHS a PrEP-et, minden hozzá kapcsolódó tevékenységgel (pl. rendszeres vérvételek, kontrollok, stb.) együtt, a számlát végül a helyieknek kell kifizetni.

Az NHS honlapján egyébként 2015-ös, 2016-os anyagok vannak a keresőtalálatok között

Ebben az értelemben az angol választások meglehetősen rossz pillanatban jöttek. Emiatt ugyanis nem igazán várható döntés minimum 2020 elejéig, hogy hogyan fognak a különféle érdekelt szervezetek és hatóságok együttműködni a PrEP kérdésében.

Minden politikai párt kifejezte támogatását a PrEP mellett, de ez az aktivisták szerint még kevés. Hiába mondanak ugyanis szép szavakat, ha nem biztosítanak forrást a rendszerben, ez nem sokat fog érni.

A Prepster alapítója, Will Nutland szerint: „Az egészségügyi miniszter és a kormány rendelkezik a megfelelő hatalommal, képességgel, felelősséggel ahhoz, hogy bevezessenek egy átfogó PrEP szolgáltatást. Ezt az elmúlt három évben nem tették meg. A miniszter meg-megszólalt ugyan PrEP kérdésben az utóbbi 9 hónapban, de még mindig nem tudjuk, mi lesz a PrEP projekttel.”

Matt Hancock, egészségügyi miniszter

Még ha a kormány és a helyi hatóságok is támogatják, hogy PrEP szolgáltatást nyújtsanak a lakosságnak, semmi garancia nincs arra, hogy ez egész Angliában egységesen elérhető lesz. A helyzet hasonló a drogprevenciós szolgáltatásokhoz, amit törvény szerint szintén helyi szinten kell megoldani, és ez is számtalan nem egységes helyi megoldást szült országszerte.

„A PrEP óriási jelentőségű eszköz a HIV-megelőzésben és teljesen világos, hogy senkit nem szabad kizárni belőle, akinek szüksége van rá” – mondja Debbi Laycock a Terrence Higgins Trust-tól. A szervezet sürgeti egyébként a kormányt, hogy a PrEP-et rutinszerűen elérhető szolgáltatásként vezesse be 2020 áprilisáig. Debbi hozzáteszi: „A választások előtt hallottunk elkötelezett szónoklatokat arról, hogy ez így lesz. Ha valóban el akarják ezt érni áprilisra, akkor jelentősen fel kell gyorsítani a munkálatokat.”

(David Hudson cikke alapján)

Close