Written by 14:20 PrEP

Csúcson a kelet-európai HIV-járvány

Az európai, azon belül is a kelet-európai HIV-járvány riasztó mértékben emelkedik egy friss jelentés szerint. A régióban kiszűrt HIV-fertőzöttek száma 2017-ben is emelkedett, de az emelkedés tempója lelassult – az European Center for Disease Prevention and Control és a WHO Regional Office for Europe jelentése szerint. A lassulás ellenére mintegy 160 000 embernél diagnosztizálták a fertőzést a régióban 2017-ben. Ebből 130 000 fertőzés történt a Kelet-Európai régióban, ami a legtöbb, amit valaha kiszűrtek.

A keleti fertőződési arány – 51,1 új eset 100 000 emberre – „aránytalanul magas érték” a jelentés szerint a nyugati értékekkel összevetve, ahol mindössze 6,4 új esetet szűrtek ki 100 000 emberre. Közép-Európa aránya 3,2 kiszűrt fertőzött 100 000 embertől, ami még viszonylag jónak mondható.

Az arány Oroszországban a legmagasabb, ahol 71 kiszűrt jut 100 000 emberre 2017-ben, ezt követi Ukrajna és Fehéroroszország. 

Ezekből a számokból következik, hogy a régió nem valószínű, hogy teljesíteni tudja a WHO és az ENSZ 2020-ra kitűzött 90-90-90 programját (2020-ra a HIV-fertőzöttek 90%-a ismerje a státuszát, a diagnosztizáltak 90%-a kapjon antiretrovirális kezelést, és a kezelést kapók 90%-a legyen kimutathatósági vírushatár alatti).

A 90-90-90 program egy része annak kedezményezésnek, aminek célja, hogy 2030-ra felszámolja a HIV-fertőzést Európában és a világban.

„Elég messze vagyunk jelenleg ettől a céltól, különösen Kelet-Európában és Közép-Ázsiában. A friss tanulmány jelentősége az, hogy nagyon jól megmutatja az éles határvonalat a kelet-európai régió és az EU között, ahol pedig a HIV-fertőzések száma éppenhogy csökken.” – mondta Dr. Masoud Dara, a WHO európai HIV-csoportjának koordinátora.

A kitűzött célok elérése érdekében az szükséges, hogy az új fertőzések száma 78%-kal essen vissza 2020-ig – húzza alá a jelentés. Az elmúlt harminc évben több mint 2,32 millió ember fertőződött meg HIV-vel Európában. A WHO szerint jelenleg mintegy 37 millió ember él HIV-vel világszerte. Afrika, ahol a becslések szerint mintegy 26 millió HIV-fertőzött van, a legveszélyeztetettebb terület.

A szűrések fontosak!

A kelet-európai HIV-fertőződési számok világosan felhívják a figyelmet a prevenció égető hiányára. „A legfontosabb, hogy az embereket általában, de különösen az intravénás dorghasználókat, a szexmunkásokat és a férfiakkal szexelő férfiakat (MSM) tájékoztassuk a megfelelő megelőzési lehetőségekről” – mondta Dr. Dara.

Az intravénás droghasználók számára az ártalomcsökkentő szolgáltatások közül a legfontosabb a tűcsere program, hogy steril tűhöz juthassanak. Kelet-Európában nagyon kevés ilyen szolgáltatás működik, összevetve a nyugati országokkal. Fontos továbbá a korai tesztelés: a gyorstesztek jelentik az első lépcsőt a HIV-fertőzöttek kiszűréséhez. Prevenciós intézkedésnek minősül már a kezelés is, hiszen a kezelt HIV-fertőzött már nem fertőz tovább: az antiretrovirális gyógyszereket kapó páciensnek olyan alacsonyra szorítható le a vírusszáma, hogy képtelen megfertőzni másokat. 

Érdekesség, hogy a kelet-európai adatokat átvizsgálva a legtöbb HIV-fertőzés intravénás droghasználat vagy heteroszexuális nemi aktus során merült fel. A férfiak közötti szexuális aktusok jellemzően az Európai Unióban és az európai gazdasági térség országaiban voltak felelősek a HIV-fertőzésekért. 

A WHO régiós igazgatója, Jakab Zsuzsanna arra hívta fel a kormányokat egy nyilatkozatban, hogy nőjenek fel a feladathoz. A jelentés is felhívja a kormányokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket azok számára, akik a leginkább veszélyeztetettek, és fektessenek be a megelőzésbe, tesztelésbe és kezelésbe.

Mindenki veszélyeztetett

Dr. Anton Pozniak, a Nemzetközi AIDS Társaság elnöke szerint a figyelmet a HIV-fertőzést övező stigma eltüntetésére is kellene irányítani. “Olyan politikai döntések kellenek, amik csökkentik a társadalmi kivetettséget, a stigmát és a diszkriminációt. Ezekre kell pénzt áldozni, valamint a megelőzésre és a tesztelésekre” – nyilatkozta Pozniak, hozzátéve: “Keleten, különösen Oroszországban a progresszív politizálásról a társadalmilag konzervatívabb törvényalkotás felé mutat az irány, ez pedig jelentős akadály a HIV-prevenció és kezelés alkalmazása előtt. “

„A heteroszexuális aktusok és az intravénás droghasználat során átadott HIV-fertőzés a legnagyobb arányú átviteli mód a keleti régióban” – húzta alá ismét Dr. Dara, és ezért nagyon fontos, hogy mindenki vegye tudomásul, hogy bárki veszélyben lehet. “Senki nem gondolhatja azt, hogy ő biztosan nem fog megfertőződni. Ez nagyon fontos és ebből az is következik, hogy minden embernek rendszeresen kell eljárni tesztelésekre” – tette hozzá. 

Az orosz számokat elemezve kitűnik, hogy az új fertőzések 48,8%-áért az intravénás droghasználat a felelős, de ezt a módot hamarosan letaszítja az első helyéről a heteroszexuális aktusok során történő fertőződés. Ez pedig azt a veszélyt is rejti magában, hogy egy eddig viszonylag jól körülhatárolható kockázati csoport helyett az egész társadalomat kezdi el fenyegetni egy HIV-járvány.

Close