Written by 13:47 PrEP

Honnan szerzik a melegek az információt a PrEP-ről?

Nem meglepő módon a többi melegtől – hiszen számosságát tekintve a MSM (férfiakkal szexelő férfiak) csoportja a legnagyobb PrEP használó csoport, szóval egymástól szerzik az infót és a támogatást azok, akik online veszik a PrEP-et.

A kutatást 2017 nyarán végezték londoni melegek körében. Három fókuszcsoportot tartottak 20 férfival, akik PrEP-et használnak (vagy használtak a közelmúltban) és a PrEP-ről nem a klinikai kísérletekből tájékozódtak (hanem például informális forrásokból, mint pl. az online vásárlási lehetőséget kínáló honlapok.

A kutatás feltárta a közösségi véleményvezérek fontos szerepét a PrEP-ről szóló információk átadásában és fenntartásában. Ugyanakkor az is egy érdekes eredménynek bizonyult, hogy a résztvevők meglehetősen elhanyagolva érezték magukat az NHS (ez a brit társadalombiztosítás) által, amiért a PrEP alkalmazása még nem rutinszerű.

Az eredmények azt is megmutatták, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek a használók a PrEP felkutatása és online vásárlása kapcsán, a PrEP-hez kötődő vizsgálatok során és a PrEP használat során kapott információk és támogatás formájában.

A klinikai forráson túl a kutatásban részt vevők elmondták, hogy a legfontosabb információforrásnak a többi PrEP-használó bizonyult. Az egymás támogatása – barátokon vagy közösségi médián keresztül – a PrEP használat egy lényegi vonásává vált, amit úgy jellemeztek, mint „kevésbé elvont” és „hitelesebb”, mint a honlapok.  

A fókuszcsoportok résztvevői egyhangúan azt mondták, hogy a sorstársak által végzett közbenjárást, információátadást tovább kellene fejleszteni. A legtöbben azt is mondták, hogy ez még sikeresebb és elfogadottabb lenne, ha személyesen, face-to-face is elérhető lenne. Az online támogató felületeket kevésbé tartották jó megoldásnak.

A kutatás elérhető itt.

Close