Written by 12:29 PrEP

Kiknek ajánlott a PrEP szedése?

A brit és a nemzetközi előírások szerint a PrEP-et csak HIV-negatív személyek szedhetik, akiknek nincs akut (friss) HIV-fertőzés gyanúja, azonban számottevő HIV-fertőzés kockázatnak vannak kitéve; nincsenek gyógyszerészeti vagy egészségügyi ellenjavallataik a PrEP-re (például veseproblémák) és képesek a PrEP-et előírásszerűen szedni, beleértve a rendszeres HIV-tesztelést is.

A kérdésre, hogy kik azok a személyek, akik elegendően alapos HIV-fertőződési kockázatnak vannak kitéve és akik számára ezért az egészségügyi ellátórendszer javasolja a PrEP szedést, az adott helyen tapasztalható HIV-járványügyi jellemzőktől függ. A WHO úgy határozza meg az alapos HIV kockázatot, hogy az 3% vagy annál gyakoribb előfordulású. Más szavakkal: egy adott embercsoportban 100 emberből legalább 3 elkaphatja a HIV vírust egy adott évben, ha nem biztosítják a közösségnek a PrEP-et.

Európában a PrEP-et általában férfiakkkal szexelő férfiaknak (MSM), illetve férfiakkal szexelő transz nőknek javasolják, akik férfi partnerei nem mindig használnak óvszert az alkalmi szex során. Ez azért van, mert a HIV prevalencia igen magas ezekben a közösségekben — nagy a valószínűsége, hogy az MSM férfiaknak és a transz embereknek lesznek olyan szexuális partnerei, akik HIV-fertőzöttek, beleértve a még nem diagnosztizált és nem kezelt HIV-fertőzötteket is.

A másik oldalról, a PrEP szedése cisz férfiak és cisz nők közötti szex esetén alapvetően nem javasolt. A legtöbb európai országban a HIV prevalencia jóval alacsonyabb a cisznemű heteroszexuális nők és férfiak között. Így még akkor is viszonylag csekély közöttük a HIV-vel való fertőződés esélye, ha egy alkalmi partner esetén nem használnak óvszert.

Mindazonáltal az átfogó egészségügyi helyzetkép elől rejtve maradhatnak olyan egyének, csoportok, közösségek és hálózatok, amelyek magasabb HIV-fertőződési kockázatnak vannak kitével. Például azok a személyek, akik nemrégiben estek át egy szexuálisan átvihető fertőzésen vagy nemrégiben estek át PEP szedésen. Ők a többi csoportnál nagyobb valószínűség gel élnek olyan nemi életet, amivel magasabb HIV-fertőződési kockázatnak teszik ki magukat. A szexmunkások és ügyfeleik is a magas HIV-kockázati csoportba tartoznak.

Ezen túl létezhetnek olyan közösségek és társaságok, ahol a HIV prevalencia a szokásosnál magasabb.

A HIV-fertőzés kockázata magasabb azok számára, akik magas HIV prevalenciájú országból jönnek (pl. az afrikai-szubszaharai régióból vagy Délkelet-Ázsiából) és az ő szexuális partnereik számára is. Magas a kockázat azok számára is, akik ezekbe az országokba utaznak és szexuális kapcsolatot létesítenek az ott megismert partnereikkel.

Az előírások ezért gyakran úgy hivatkoznak ezekre a tényezőkre, mint amik segítségével azonosíthatók a cisznemű hetero- szexuális férfiakat és nőket fenyegető HIV-fertőzési kockázatok.

Mindazonáltal az egyének gyakrabban jóval világosabb tudással rendelkeznek arról, hogy kell-e PrEP-et szedniük, mint a kezelőorvosaik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) PrEP alkalmazási segédlete azt feltételezi, hogy aki PrEP-et igényel, az egy jelzés arra, hogy jelentős HIV-kockázatnak teszi ki magát. A PrEP-et igénylő személyek nagy valószínűséggel a jól megfontolt személyes körülményeiket, kockázataikat és vágyaikat alapul véve keresnek megbízható HIV-megelőző eszközt.

A WHO szerint az egészségügyi szakszemélyzetnek minden PrEP igényt komolyan kell venni.

A PrEP irányelveket a HIV-fertőzéseknek a teljes populációra vetített csökkenő száma vezeti közegészségügyi szempontok szerint. Ám ezek gyakran nem veszik figyelembe a PrEP-használók által leírt további fontos előnyöket, például a szex körüli félelem és szorongás csökkenését. A PrEP sokkal élvezhetőbb és kielégítőbb szexuális aktusokra teremt lehetőséget, de ezt a PrEP tájékoztatók gyakran figyelmen kívül hagyják.

Close