Written by 15:14 PrEP • One Comment

Mik a PrEP mellékhatásai?

A PrEP-et szedők többsége nem tapasztal semmilyen mellékhatást. Amikor a kutatók tíz különféle tanulmány adatait fésülték össze, nem volt különbség a mellékhatások arányaiban a PrEP-et és a placebot szedő csoport tagjai között. 

Mint minden gyógyszernek, a PrEP-nek is lehetnek mellékhatásai. Ezek jellemzően háromfélék: a rövidtávú mellékhatások, a vesefunkció és a csontsűrűség.

Rövidtávú mellékhatások

10 emberből kevesebb, mint 1 emberben fordul elő: a PrEP szedésének első hónapjában betegségérzet, felfúvódás, hasi fájdalom, hasmenés/hányás, szédülés és fejfájás. Ezek a mellékhatások rendszerint gyengék és hamar megszűnnek. Rendszerint az első pár napban vagy hétben fordulnak elő és néhány napig tartanak, többnyire az első hónap végéig teljesen megszűnnek.

A vény nélkül hozzáférhető és vényköteles gyógyszerek – pl. fájdalomcsillapítók – hatékonyan kezelik ezeket a mellékhatásokat.

Vesefunkció

A PrEP egyik hatóanyaga, a tenofovir a vesén keresztül választódik ki, és a már veseproblémával rendelkező emberekben jelentős többletterhet ró a vesékre. A PrEP szedése előtt ezért nekik mindenképp kötelező egy vérből vett veseérték-teszt, utána pedig a PrEP szedése közben legalább félévente egy ismétlő teszt.

Ha a teszt szerint emelekedés tapasztalható a kreatininszintben, az problémát jelezhet, ilyenkor meg kell ismételni a tesztet. Gyakran a második teszt alkalmára már visszaesnek az értékek a normál szintre, és utána biztonságosan folytatható a PrEP szedése.

Néhány embernek ellenjavallt vagy egyenesen tilos a PrEP szedése, mert csökkent vesefunkcióval rendelkeznek. A PrEP szedésének abbahagyása után a vesefunkciók általában visszatérnek a korábbi értékekre, ami azt valószínűsíti, hogy a PrEP nem okoz hosszútávú károsodást. 

A magasabb veseprobléma-kockázatú személyek általában 40 évesnél idősebbek vagy olyan személyek, akiknek magas a vérnyomásuk vagy cukorbetegek, vagy olyan gyógyszert szednek, amit a vese választ ki.

Csontsűrűség

A PrEP szedésének első hat hónapja alatt minimális csontsűrűség-csökkenést tapasztaltak. Ez a csökkenés rendkívül kis mértékű (0,5-1,5%), ami alapvetően nem jelentős különbség a PrEP szedése előtti állapothoz képest. Eddig nem érkezett jelentés a PrEP szedése miatti csonttöréses esetekről.

A csontsűrűség-csökkenés nem rosszabbodik a folytatólagos PrEP-használattal. Ráadásul a csontsűrűség érték visszaáll a normális szintre a PrEP szedésének abbahagyása után.

50 évesnél idősebb, hosszú ideje szteroidot szedő vagy alacsony testsúlyú emberek különösen alaposan konzultáljanak a PrEP szedése előtt. Az ilyen kockázatokkal rendelkező embereknél személyre szabott tanácsadást és terápiát kell alkalmazni. Az életmódbeli változások (pl. dohányzásról való leszokás, súlyzókkal végzett sport) jelentősen segíthetnek.

Close