Written by 21:30 Hírek, HIV, PrEP

Óriási sikernek tűnik a PrEP-injekció

Akár 70%-kal is tovább csökkenti a HIV-fertőzés kockázatát a tablettás megoldásokhoz képest a PrEP …

Jegyezzük meg az új hatóanyag nevét: cabotegravir. Ez a hatóanyag bizonyult most rendkívül eredményesnek a HIV-fertőzések elkapásának megelőzésében, a tablettákkal összehasonlítva, a meleg/biszex férfiakban és transz nőkben. 

Egy ilyen hír, hogy abbahagyják a kísérletet, két dolgot szokott jelenteni: vagy nagyon rosszat, vagy nagyon jót. Itt most az utóbbi eset van, és még a Science magazin is azt írja, hogy “nem AIDS védőoltás ugyan, de szinte a legközelebbi dolog ahhoz képest”. Ebben a friss kutatásban (kódja: HPTN 083), amit az egyik gyógyszergyártó végzett, cabotegravirt tartalmazó injekciókat adtak kéthavonta a résztvevőknek, és az eredmény szerint 69%-kal kevesebb HIV-fertőzés történt, mint a ma ismert legmodernebb HIV-megelőző PrEP készítmény, a tenofovir / emtricitabin kombináció használata mellett. 

A kutatásban 4600 amerikai meleg és biszex férfi és transz nő vett részt, de kerültek bele argentin, brazil, perui, dél-afrikai, thai és vietnami alanyok is, akik vagy cabotegravir injekciót vagy napi 1x “hagyományos” PrEP-et (Truvada) és egy placebo injekciót kaptak. A 2016-ban kezdődő kutatást három évre tervezték, és már majdnem be is fejezték, amikor a koronavírus közbeszólt. Ekkor a kutatók azt kérték a kutatást felügyelő szervtől, hogy értékelje az adatokat, és ha csak arra jutnak, hogy a cabotegravir injekció “nem kevésbé hatékony”, mint a Truvada, már az is jó eredmény.

Az adatok alapján viszont a felügyelő szerv azt az eredményt közölte, hogy nem csak hogy nem rosszabb az injekció, de nagyságrendekkel jobb, mint a korábbi PrEP. A kutatásban részt vevőknek egyébként azt ajánlják, hogy folytassák az injekciós PrEP-terápiát.

A kutatás 4600 alanyából 12% volt transznemű nő, ami bármely eddigi hasonló célú kutatásban a legnagyobb arány, illetve az USA-beli kísérleti állomások alanyai közül több, mint 50% volt az afrikai-amerikai személyek aránya, ami szintén rekord. (Az afrikai-amerikai populáció rendszeresen durván alulreprezentált a hasonló kutatásokban, annak ellenére, hogy pont ők vannak a legnagyobb HIV kockázatnak kitéve, ezt kutatások támasztják alá.)

Az eredmények szerint a 4600-ból 50-en kaptak el HIV-fertőzést: 12-en az injekciós csoportból és 38-an a tablettás PrEP-et szedők közül. Ez azt jelenti, hogy a tablettások 1,21% éves HIV-fertőződési rátát, míg az injekciósok közül mindössze 0,38%-os fertőződést produkáltak. Azaz az injekciósok még a ma közismert PrEP-tablettáknál is további 69%-kal kisebb eséllyel fertőződtek meg.

Az injekció ellenére megfertőződő 12 ember egyelőre rejtély a kutatók számára. Vajon ők már a bevezető szakaszban megfertőződtek, vagy esetleg olyan csoportot alkotnak, akiknek a vérében alacsonyabb szinten halmozódik fel a cabotegravir? Ezeket a kérdéseket a következő hónapokban szeretnék megválaszolni a kutatók. 

Az injekcióknak vannak egyébként mellékhatásaik is. Az alanyok 80%-a panaszolta el, hogy a szúrás helyén égő, fájó, érzékeny érzést tapasztal, a szúrás helye akár napokig is fáj, és ez részben a hatóanyag miatt volt, mert a placebo injekciót kapók mindössze 30%-a számolt be ugyanerről. Emiatt egyébként az injekciót kapók 2%-a mondott le az injekciós kúra további folytatásáról.

Az eredmények statisztikailag abszolút meggyőzőek. A tablettás PrEP-hez képest jelentősen csökkent a megfertőződés kockázata. A társkutatásban (HPTN 084), ami egy évvel később kezdődött, 3200 nőt vizsgáltak afrikai országokban, és az injekció és a tabletta hatása közötti különbséget szerették volna feltérképezni. A tervek szerint 2021-ben érne véget a kutatás, de a kutatók már most úgy érzik, hogy idén novemberre itt is szignifikáns eredményeket fognak már kapni. Szerencsére ezt a kutatást kevésbé érinti a COVID-19, mint az előzőt.

A gyógyszergyártó vállalat a cabotegravir elérhetőségét globális szintre szeretné emelni, noha ennek módjáról még nem nyilatkoztak, ahogyan a költségekről sem. Mindenesetre a hatóanyaggal kapcsolatos remények igen magasak, egyesek szerint a cabotegravir hozzájárulhat, hogy az AIDS betegséget teljesen eltüntessük 2030-ra.

Close