13:52 PrEP • One Comment

A PrEP hazánkban

Magyarországon elérhetők a PrEP hatóanyagait tartalmazó készítmények, azonban kizárólag vényköteles formában. Ez azt jelenti, hogy csak orvos írhatja fel, receptre. Hazánkban az eredeti gyógyszer és egyéb gyártók által gyártott generikumok is elérhetők, vénykötelesen.

A PrEP hatóanyagait tartalmazó készítményeket jelenleg a hazai gyakorlat szerint megelőzésre nem írják fel, csak kezelésre. Az eredeti gyógyszer kb. 140 000 forintos ára, amit egyébként HIV-pozitívok kezelésére is adnak, kezelésként felírva dobozonként kb. 300 forintra csökken, de ezt csak a magyar AIDS centrumok orvosai írhatják fel így.

Hozzá lehet jutni a PrEP-hez külföldi forrásból is, úgy szinte a teljes generikum szortiment elérhető. 

A különféle külföldi, online forrásból elérhető generikumokat Magyarországon kívülről ún. beszerzői klubokon keresztül lehet megvásárolni — a generikumok leggazdaságosabban háromhavi adagban szerezhetők be, ez az a mennyiség, ami még személyes használatnak minősül az Unióban. Az említett generikumok háromhavi adagja átlagosan 60—100 dollárba kerül Magyarországra szállítással együtt.

Szolgálati közlemény: Tetszett? Akkor támogasd a redbleket, ha megteheted! Amit a redblek csinál, azt mind saját szabadidejében, saját eszközeivel készíti, és ez sajnos nincs ingyen. Ezért ha megteheted, hogy bármilyen módon támogatod azt a munkát, amit redblek végez, az rendkívül nagy segítség lenne! – Kattints ide!

Bezár