11:41 Életmód

Így neveld a sub-odat

Most hétvégén zajlik a nagyszabású magyar BDSM konferencia, ne tessenek meglepődni, ha az utcán egy fétisbőrszerkós domina vezet láncon egy kutyamaszkos medvét.

Az a megtiszteltetés ért, hogy a hazai BDSM közösség oszlopos tagja és a HunCon BDSM konferencia szervezője, Ferencz Dániel meghívott a hétvégi rendezvényre. Az egész hétvégén át tartó eseményen napközben előadások, workshopok, este pedig a napközben tanultak kipróbálását is lehetővé tevő ún. play partik vannak. Ezen a hétvégén tehát (beleegyezéses) korbácsütések és ennek következtében fellépő sivalkodások lepik el a Fényes Adolf utca szikár csendjét, ne tessenek meglepődni, ha az utcán egy fétisbőrszerkós domina vezet láncon egy kutyamaszkos medvét.

Néhány hete egy interjút is készítettem Dániellel, aki akkor arról panaszkodott, hogy sajnálatos módon kevés a (hazai) meleg, és egyáltalán magyar résztvevő az eseményeiken. Megkérdezem majd tőle a konferencia végén, hogy hogyan alakult szerinte a meleg résztvevők száma, de az biztos, hogy az idei, immár IV. konferenciára minden jegy elkelt: összesen 220 vendég érkezett, összesen 22 országból.

Disclaimer: én teljesen vanilla vagyok, életemben nem voltam még BDSM közösségben, nem gyakoroltam BDSM jeleneteket, talán ha egyszer csaptam rá (a saját kérésére) erősebben valaki fenekére, de így full hófehérke vagyok. Tényleg. Ezért ezt az első eseményemet teljesen outsider, naïv 🙃szemszögből vizsgáltam.

Pénteken, november 8-án este kezdődött a konferencia, és rögtön két workshopon is részt vettem. Az egyik Master Severyn Kain előadásában a “Taking control: Domination Techniques 101” volt, míg utána Master Dart beszélt a “Co-Topping”-ról.

Glamúr-BDSM fétiscica egy kis Tom of Finland beütéssel (Etsy.com)

Kis kitérő: Dániel, a szervező az említett interjúban azt is elmesélte, hogy mennyire kiemelten kezelik a hazai közönség igényeit: nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minden egyes előadáson (!) magyar tolmács legyen. Ez a helyszínen valóban így volt, minden előadásnál precíz, pontos tolmácsolást hallottunk, ahol volt igény rá: hiszen például konkrétan a péntek esti Co-Topping workshopon csak angolul kommunikáltunk. Voltak ugyan magyar résztvevők, de perfekt angolul beszéltek, így nem okozott gondot az amerikai előadóval és férjével, valamint a résztvevőkkel történő eszmecsere.

A pénteki első előadás ezért is különösen tetszett, hiszen Master Kain a helyes domináns viselkedésről beszélt. Az teljesen világossá vált számomra már az első két előadás után is, hogy egy BDSM “játék” vagy ahogy ők nevezik, “jelenet” (scene) mennyi tervezést és előfeltételt igényel. Amit Master Kain is kiemelt, hogy elengedhetetlen előfeltétel minden játékhoz a kölcsönös beleegyezés, az előzetes megbeszélés (a jelenet megtervezése), és a helyes technikák, hogy ne okozzunk egymásnak maradandó fizikai vagy lelki sérüléseket. “Ezeket a résztvevők minden egyes jelenet előtt le kell, hogy tisztázzák, és itt nem ötperces megbeszélésről van szó” – mondta Master Kain.

Elsőként tehát a helyes domináns viselkedésről volt szó, amennyiben kívülállóként értelmezni lehet a “helyes” szót. Azonba amint egyre jobban belementünk az előadásba, kezdett értelmet nyerni: hiszen itt a tiszta szabályok és előzetes megbeszélés után, az előadott példajeleneteket is megnézve elég világos lett, hogy mi a “helytelen” vagy “eredménytelen” domináns viselkedés.

Egy hétköznapi embernek vannak valószínűleg elképzelései arról, hogy milyen egy hétköznapi domináns viselkedés. Én is ezekkel a sablonos elképzelésekkel érkeztem, de elég gyorsan át lettem nevelve 😂Először is, ha BDSM sub-dom játékról van szó, fel kell tenni csomó kérdést magadnak, ha dom akarsz lenni: miért, hol, kivel, mit akarsz elérni vele, stb. Vannak-e ezekhez megfelelő emberi képességeid, készségeid? Miért akarsz dominálni? Csak otthon, vagy nyilvános helyen is? Fizikai, mentális, érzelmi dom akarsz-e lenni? Ezek keveréke? Ha ezeket tisztáztad, és megbeszélted a sub-bal is, akkor kipróbálhatjátok a jelenetet. Master Kain egy egyszerű példán mutatta be ezt: utasította a sub-ját, hogy hozzon neki a terem másik végéből egy pohár vizet. Megmutatta a rossz példát is, hogy hogyan nem lehet elérni egy subnál ezt, de mutatott BDSM szempontból helyes dom viselkedést is.

Ez egyébként szerintem nagyjából egybevág azzal, amit egy mezei hétköznapi laikus gondol(hat) a domináns emberi viselkedésről: hogyan tudja uralni egy dom a sub teljes jelenlétét, személyes terét, idejét, elméjét, gondolkodását. A sub-dom BDSM játékok, és minden más BDSM játék célja is a kölcsönös örömszerzés, és itt szó sincsen szexről! Természetesen lehetnek a játékok szexuálisak vagy szexben végződők is, de egyáltalán nem feltétel a szex. Egy sub-dom BDSM jelenet simán játszódhat egy gyorsétteremben, egy korcsolyapályán vagy a hálószobában is, ismétlem: szex nélkül.

Szóval azért volt jó nekem Master Severyn Kain első pénteki előadása, mert kicsit úgy éreztem, hogy a teljesen kezdőknek (pl. nekem) szól. BDSM domináns technikák for dummies. A közönségből érkezett páros is eljátszott egy jelenetet: iskolai földrajzóra, a domináns tanárbácsival és a csélcsap diáklánnyal, aki nem engedelmeskedik a tanárnak, ezért büntetésben részesül. Master Kain bemutatta mind a szerinte helyes, mind a helytelen dom viselkedést, és azon kaptam magam, hogy vizsgálom a saját viselkedésemet ezeknek a színpadi játékoknak a tükrében. Beleképzeltem magam egy hasonló jelenetbe: én hogy viselkednék most, és hogy viselkednék az előadás után, miután alaposan elgondolkodtam a saját szerepemről, a saját dom percepciómról?

Látod, ezért jó egy ilyen BDSM konferenciára eljönni, mert gyakorlatilag a saját önazonosságodról is tudsz tanulni.

Nézd meg egyébként Master Kain egyik francia nyelvű prezijét itt.

Az este második workshopja, amin részt vettem: a co-topping. Itt a topping nem a meleg terminológiát jelenti szűken, hogy “aktív”, noha átvitt értelemben valóban erről van szó: két vagy több dom (top) uralkodik egy sub felett. A workshop inkább egy csoportos beszélgetés volt, Master Dart vezette, aki elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy ilyen “oktatást” tart. Férjével érkezett az USÁ-ból, és szemmel láthatóan jól ismerte a résztvevők egy jelentős részét.

Mivel én még az előző előadás hatása alatt voltam, ezért Master Dart kurzusát is azokkal a friss gondolatokkal a fejemben átszűrve értelmeztem. A workshopon jellemzően arról volt szó, hogy milyen szituációk merülhetnek fel olyan jelenetekben, ahol két vagy több dom és egy sub van. Előkerültek a klasszikus hibák, a harmadik fél szerepe, mi van akkor, ha egy régi sub-dom párhoz csatlakozik egy újabb dom, hogyan kommunikáljon egymással gördülékenyen két dom úgy, hogy az ne zavarja meg a jelenetet és a sub-ot, stb.

Irtó érdekes volt ez a beszélgetés, leginkább azért, mert tényleg egy ilyen beszélgetős terápia lett belőle, ahol mindenki elmesélte a személyes élményeit, amiből lehet tanulni. Egy kicsit analóg volt a sok információ ahhoz, ahogy szerintem például egy grupiban viselkedhetnek a résztvevők, és mindig a fejemben lévő ilyen elképzelésekkel hasonlítottam össze az elhangzottakat. Rendkívül tanulságos volt.

Alapvetően nagyon sok új információval és ismerettel jöttem el már péntek este, hiszen elég volt csak nyitva tartani a fülemet, hogy kicsit jobban megismerjem a BDSM közösség “működését”. Egyrészt borzasztóan vegyes közönség volt: tisztes házaspárok, akiket mondjuk egy könyvelőiroda vagy egy kézműves lekvárfőzde tulajdonosainak néznék, vagy fiatal szőke svéd lányok, akik akár egy tetoválószalon vagy konditerem recepciósai is lehetnének, aztán az agyontetovált vasgyúró, aki a tűzzel (és a barátnőjével) játszik, a kétméteres feketehajú bőrszerkós Brigitte Nielsen, aki nagyon alaposan és tárgyilagosan, megnyugtatóan beszél a beleegyezésről a jelenetekben, de ha kéred, palacsintává korbácsol. Szóval semmi különös, egy mezei budai termelői piac közönsége is lehetne épp a látogatósereg, ha nem lenne BDSM konferencia éppen. Nem kell félni gyerekek, bárkiben ott lehet egy kis érdeklődés a BDSM iránt.

Ami feltűnt és nagyon új volt nekem: a szabályok. Az a precizitás, ahogyan egy jelenet felépül, ahogyan egy BDSM viszony működik. Jelenetben és akár jeleneten kívül is. Sok pár volt, látszott rajtuk, hogy nem tegnap óta vannak együtt, és gördülékenyen működnek egy workshopon. A szükséges kötelező előfeltételek, amikről fentebb írtam.

És ez még csak az első nap volt. Igyekszem a szombati napon az esti play partin is maradni és beszámolni nektek.

Szolgálati közlemény: Tetszett? Akkor támogasd a redbleket, ha megteheted! Amit a redblek csinál, azt mind saját szabadidejében, saját eszközeivel készíti, és ez sajnos nincs ingyen. Ezért ha megteheted, hogy bármilyen módon támogatod azt a munkát, amit redblek végez, az rendkívül nagy segítség lenne! – Kattints ide!

Bezár