Written by 10:49 Hírek, redblek, Színeskék

Trianoni cserjék között nyitott meg újra a kedvenc kínaim a Lónyai utcában

Hosszú önkéntes karantén után ismét kinyitott a kedvenc kínai éttermem a Boráros sarkán, a Lónyai u…

Nekem ez a kis kínai büfé (Arany Tenger) már annyira fix pontja a Lónyai utca – Boráros tér sarkának, hogy nagyon nehezen viseltem, amikor a tulajdonos önkéntes karanténban vonult, és egész családjával hazamentek Kínába.

Igen ám, de visszajöttek, és a tulajdonos Lili szerint tegnaptól már gőzerővel üzemelnek,

vettem is rögtön egy ananászos csirkét. Ez a büfé annyira fix pont az utcában, hogy éttermek jöttek-mentek mellette, volt már egy ajtóval arrébb giroszos, indiai büfé is van most, salátabár, vega étterem, de ez a kis kínai szerintem kb. az idők kezdete óta ott van.

A Lónyai utca egyébként sok érdekességet tartogat, nem csak azért, mert itt lakom, hanem itt található például – pont a kínai mellett – Mádi Imre cipő- és cipzárjavító vállalkozása, kulcsmásoló szolgáltatással, ahol már sok táskám kapott új életre, illetve néhány kedvenc cipőm is új talppal gazdagodott.

Vele szemben pedig a kefekészítő Bélteki Katalin vállalkozása van, aki természetes anyagokból készíti különféle keféit, kanalait. Én leginkább a borbélykodáshoz használt keféket veszem tőle, meg a konyhai aprócikkeket, sütikiszúrókat szoktam itt megvenni.

Itt van aztán a Szabó Ervin könyvtár helyi kirendeltsége, a cuki Fornettis hölgy a Boráros sarkon, a fergeteges Jolly borozó (aka. kocsma), na amikor ez kinyitott, akkor lehetett tudni, hogy végetért a járványhelyzet, a tömb másik sarkán a Grafika Presszó (Grafika!), a csodásan felújított Bakáts téri templom, és a már elvirágzott hársfák.

Apropó, hársfa.

A hársfa jellegzetes virága

Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a napokban fog általában virágozni a hársfa. Rengeteg hársfával találkozhattok végig a Belgrád rakparton, tovább egészen a Borárosig a parti sétányon, és szeretném megmondani nektek, hogy ha például randevút szerveznétek vagy sétálnátok a kedvesetekkel, vagy valami, akkor

menjetek egy sétát a virágzó hársfák alatt egy naplementében.

Ennél gyönyörűbb randevút elképzelni sem tudtok, a friss virágok émelyítően édes és jellegzetes illata körbeölel benneteket, mint egy mézzel töltött pihepuha takaró, a rakparti naplemente ehhez még vizuális gyönyört is kínál, szóval higgyetek nekem: a hársfavirágzás legalább olyan csodálatos dolog, mint Japánban a cseresznyevirágzás, csak ennek még illata is van.

Sétáljatok hársfák alatt!

Trianon pedig úgy jön a képbe, hogy pár napja az önkormányzat egy hirdetőtáblát állított az utca végére, amin Trianonról lehet olvasni, illetve az utca hosszában a Boráros felől kezdve állítólag száz facsemetét (azaz valami cserjécskét inkább…) helyeztek ki kb. másfél méterenként, a földládákra pedig egy-egy elcsatolt település nevét és helyét helyezték ki egy táblácskára.

Close