Written by 21:50 Életmód

9 tipp a csodálatos őszi szakállért

Noha én már kevésbé vagyok oda a saját nagy, dús szakállamért (viszket, kényelmetlen, szúr, telemegy morzsával, ápolni kell, korpás lesz alatta a bőröm, bla-bla-bla), sok férfinak azért jól áll. Fateromnak is például nagy fekete szakálla van 63 évesen, úgyhogy neki is szól most ez a cikk, hogy szép is maradjon.

Az archív képen a pilisi Pablo Escobar, vagyis a faterom (j) meg én (b). Boldog szülinapot!

A szakáll egy különleges állatfaj, meglehetősen kényes és sok ápolást kíván. Különösen a hideg évszakokban.

Rendszeres mosás
Talán mondani sem kell, hogy a napi kétszeri arcmosás elég alap: reggel és este. A meleg időben nyugodtan lehet durvább cuccokat is használni ehhez, de ősszel és télen már csupán az időjárás is elég durva önmagában. Emiatt mindenképpen a lehető legtermészetesebb tisztítást javaslom, ami nem reszeli le a bőrt az arcodról, illetve a természetes zsírokat a szakálladról.

A bőr hidratálása
Megintcsak: a megfelelő hidratálás alapvető az egészséges, fiatalos bőrhöz, egész éven át. Ezért sem szabad megszakítani a bőrápolási rutinodat ősszel csak azért, mert elkezdesz szakállt növeszteni. Az nem fogja megvédeni az arcodat varázsütésre! Nyugodtan tartsd a hidratáló krémet a mosdón, hogy ne felejtsd el használni, mihelyst megmostad az arcod.

Hideg, langyos, meleg
Nem. Mert egyesek hideg vízzel szeretik mosni az arcukat, mondván: ettől felébrednek; mások a hűvös évszakokban jó forró vizet lögybölnek az arcukra. Mindkettő rossz megoldás, mert kiszárítja a bőrt. Ehelyett sima langyos (kézmeleg) vízzel mossál, és ekkor az általad használt szakállbalzsamnak is a legjobb lesz a hatása.

Óvszer kinti kalandokhoz
Mivel az őszi időjárás kb. kiszámíthatatlan, néha túl meleg lehet egy sálhoz, ami védené a szakállad és a nyakad, de azért elég hideg ahhoz, hogy száraz és fagyos állapotba hozza a szakállad. Ha azt akarod, hogy a szakállad egészségesen és erősen nőjön, rendszeresen használj szakállolajat, így lesz egyfajta védekezőréteg a szőrszálon, megóvva azt az időjárás viszontagságaitól.

(T)rimming
Csak azért, mert megnöveszted az arcszőröd, nem jelenti azt, hogy örökre elbúcsúzhatsz a nyírástól. A hajhoz hasonlóan a szabad növekedésre eresztett szakáll összevissza irányokba fog állni, és meglehetősen ápolatlan külsőt kölcsönöz. Rendszeresen járj borbélyhoz vagy vegyél egy profi ollót vagy borotvát, és akkor otthon is karban tudod tartani a dzsungelt az arcodon.

Ki van felül?
A tiszta, rendezett szakállhoz hozzá tartozik az orca felső részének ápolása is: simán csak borotváld le itt a serkenő szőröket és babaszálakat. Vigyázz arra, hogy ne vágj túl mélyen bele a szakáll felső vonalába. Legyen a felső rész tiszta, rendezett, de természetes. Én például ki nem állhatom ezeket a szögmérővel és derékszögű vonalzóval húzott vonalakat, amit urambocsá’ még ki színre is fújnak a barbershopban, hát ritka gusztustalan. Kerüld el ezt a megoldást, legyél természetesen igényesen elegáns. A legjobb eredményhez érdemes megtanulnod egyébként az igazi borotva használatát.

Nincs tarvágás a nyakon
Ez gyakori hiba, hogy sok fiú azt gondolja, hogy ha egy éles és jól felhúzott nyakvonalat borotválnak a szakáll alatt, akkor egy nagyon kemény, férfias áll illúzióját kapják meg. De nem. Jobb a természetes növekedési vonalat követni, és nem érdemes az eredeti vonaltól nagyon távol meghúzni a borotvahatárt.

Kához és Anarkia
Ezt a kettőt kerüld el, már ami a szakáll szőrszálakat illeti. Nem is lépsz ki a lakásból anélkül, hogy szépen megfésülködnél, hát a szakállat is tiszteld meg legalább ennyivel. Fésüld meg szépen lágyan, hogy az összeálló gubancokat elkerüld. Így ápolt, tiszta látványt fog nyújtani. Ha könnyen összekócolódik a szakállad, tarts egy kis elegáns cuki szakállfésűt a zsebedben (el ne hagyd!), és így bárhol úriemberré varázsolhatod magad.

Könnyítsd meg a saját dolgod
A férfiak többsége (én is) nem igazán szeret sok időt eltölteni bőr- és szakállápolással. De ha jól akarunk kinézni és szép és egészséges szakállat akarunk, akkor bizony rendszeres rutinná kell válni e kettőnek. Hogy megkönnyítsd a saját dolgod, állítsd össze a saját kis neszeszeredet a szükséges termékekből és eszközökből, ami mindig elérhető közelségben legyen (mosdópolc, stb.). Egy ilyen kis férficsomag egyébként jó ajándék is azoknak a fiúknak, akik sokat utaznak.

Most ha ezeket alaposan végiggondolod, ez kb. 5-10 perccel hosszabb napi rutint jelent. Talán megéri azonban ez az 5-10 perc akkor, ha most megtanulod, és amikor megérkezik hazánkba a közelítő tél, akkor már csukott szemmel elvégzed ezeket a kedves kis feladatokat reggel és este.

Iderakok nektek egy trendi, szép fiatal szakállas gyereket is, hogy nézzétek.

Close