Written by 12:29 PrEP

Miért nem gyógyítja meg a PrEP a HIV-et?

Felmerül a kérdés, hogy ha ilyen hatékonyan védi meg a szervezetet a HIV-fertőzés kialakulásától, akkor a PrEP-ben lévő két hatóanyag miért nem képes meggyógyítani a HIV-fertőzött embereket?*

*Hiszen a PrEP-ben lévő hatóanyagokat alapvetően HIV-fertőzöttek kezelésére használják, csak rájöttek, hogy megelőzésre is kiváló, ezért kezdték megelőzésként, PrEP-ként használni.

A kérdésre szakértőnk, Bereczky Tamás válaszol:

„A HIV-fertőzés egyelőre azért gyógyíthatatlan, mert a HIV vírus már az első napokban mélyen beépül az immunrendszerbe. A fertőzött CD4-es immunsejtek egy része nem szaporodik tovább – ez természetes jelenség. Ezeknek az a feladata, hogy csak akkor szaporodjanak, amikor a szervezetbe valamilyen olyan kórokozó kerül, amire ezek a sejtek szakosodtak.

Mivel nem szaporodnak, így vírust sem termelnek. Ezeknek az alvó sejteknek a jelentős része úgynevezett rezervoárokban “pihen”. A rezervoárok a csontvelőben, az agyban, a nyirokmirigyekben alakulnak ki. Ezek jellemzője, hogy a gyógyszerek nem érik el őket, vagy egyáltalán nem (pl. csontvelő), vagy csak nagyon nehezen (agy). Itt nem áll meg a probléma!

A gyógyszerek nem kiirtják a HIV-et, hanem megállítják vagy összezavarják a szaporodását, aminek az eredménye az, hogy életképtelen vírusok keletkeznek, amiket az immunrendszer könnyedén eltakarít. Ám ha a fertőzött sejtek pihennek, nem csinálnak semmit, akkor vírust sem termelnek! A genetikai állományukat azonban a HIV már megváltoztatta, és amikor megint “felébrednek”, akkor ismét elkezdenek vírust is termelni. Sem nem tudjuk, hogy hány ilyen sejt van a fertőzött személy szevezetében (tehét mekkorák a rezervoárok), sem nem tudjuk biztonságosan “felébreszteni” ezeket a sejteket, hogy aztán ki lehessen irtani a keletkező sejteket. Mindkét stratégiát több klinikai vizsgálat igyekszik feltárni – a HIV meggyógyítása jelenleg az egyik legizgalmasabb új kutatási terület.

A PrEP szedése azonban már a leglső lépést megakadályozza, ami ahhoz kellene, hogy a HIV az immunsejtekbe beépülve elkezdjen szaporodni. A HIV nem úgy szaporodik, mint egy sejt: önállóan, osztódással, hanem “rabul ejti”, megváltoztatja az immunsejt genetikai állományát, aminek eredményeként az adott sejt jön-megy, teszi a dolgát, de közben HIV-et is termel. Emiatt a rendesnél sokkal hamarabb kimerül, elfárad, elfogy belőle az üzemanyag, elpusztul. Ez is természetes folyamat, csak a HIV mellett sokkal hamarabb bekövetkezik. Ezért “fogynak el” a kezeletlen HIV-fertőzött immunsejtjei és lesz kitett a betegségeknek.

A PrEP ezt a folyamatot már a legelején megállítja. A sejtekbe a HIV nem tud beépülni, mert a gyógyszer enzimjei ezt megakadályozzák. Ilyen módon az immunrendszernek van kellő ideje arra, hogy az esetleg a szervezetbe került vírusokat eltakarítsa, nem alakulnak ki rezervoárok, nem árasztja el a szervezetet a HIV.”

Close