Written by 08:26 Hírek, Vendég

Amanda Elstak: Az önzetlenség érték

Vendégszerzőnk, Bodnár Sándor cikke.

„Minden alkalommal, amikor önzetlenül adunk, számunkra is tágasabbá válik a világ.”

Jótékonyság, segítségnyújtás – olyan helyeken, ahol szükség van rá. Olyan szívekben és lelkekben, ahol nagy a káosz és az űr. Mire asszociálsz elsőként, amikor meghallod a jótékonykodás, vagy éppen az elfogadás szavakat? Nekem egyből melegség járja át a szívemet, és azt érzem, hogy most élek csak igazán. A feltétel nélküli adakozás és segítségnyújtás új kapukat nyit meg az emberiség előtt, csak tudni kell figyelni és meghallani a kétségbeesett kiáltásokat.

A mai világban, úgy érzem, nem elégszer hívjuk fel a figyelmet a toleranciára és a jótékonykodás fontosságára. Te például mikor nyújtottál utoljára segítő kezet egy rászorulónak? Érdek és mindenféle hátsó szándék nélkül, pusztán azért, mert úgy érezted, ez a helyes lépés az adott helyzetben?

A jótékonyságról a rászorulók segítéséről, támogatásáról és ennek társadalmi fontosságáról beszélgettem, két fantasztikus emberrel. Nagy Viktóriával és Bodnár Sándorral. Mindketten a dél-pesti régióban élnek, és hivatásuk a rászorulók, fogyatékos gyermekek és felnőttek, az idősek, a nehéz helyzetbe került, beteg emberek támogatása. Ők ketten nemcsak a közvetlen környezetükben, hanem az ország minden szegletében segítenek.

Viktória és Sándor mindketten civil szervezeti vezetők, a közösségnek szentelik életüket. Önzetlenül, feltételek nélkül próbálnak segíteni mindenhol, és bizony, nagy szükség van rájuk. Nagy Viktória négy éve elnöke az Élni Akarunk Közhasznú Alapítványnak, de az önkéntes, segítő, támogató munkája évtizedekre vezethető vissza.

Beszélgetésünk közben is segélykérést kapott egy egyedülálló anyától, akinek élelmiszerre és gyógyszerre volt szüksége mozgássérült, ADHD-s gyermeke számára. Viktória hezitálás nélkül kijelentette, hogy amint végez az interjúval, elcsomagolja, amit otthonra főzött, és elviszi a segélykérőnek, a gyógyszereket pedig kiváltják együtt. Hihetetlenül megindító volt személyesen is átélni egy ilyen pillanatot!

Bodnár Sándor a Dél-pesti Patrióták Szakmai Egyesület elnöke, amely szervezet tavaly, kora tavasszal lett bejegyezve, de munkája is sokkal korábban kezdődött. Sándor az az ember, akitől érdemes hitet, odaadást, és önzetlenséget tanulni. Keresztény hitével és családbarát hozzáállásával összhangban támogatja a hozzá fordulókat, azt a példát állítva, hogy a segítőkészség, a kedvesség és mások felemelése mindenkit megillet, kirekesztés nélkül, mert az igazi felebaráti szeretet feltétel nélküli.

Tavaly áprilisban mind a ketten Magyar Jótékonysági Nagydíj elismerésben részesültek. 2024. április 13.- án Viktória Magyar Elismerő Oklevelet, Sándor Egyenlő Esély díjat vehetett át az ünnepségen amiket Dr. Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese és Szűcs Balázs Erzsébetváros alpolgármestere adott át. Ők ketten minden évben fővédnökei Amanda Elstak országos jótékonysági eseményeinek.

Az ünnepségen Pásztor Erzsi, a színművészet ikonja Magyar Toleranciadíj elismerést vehetett át. A 86 éves művész legenda beszédében méltatta Viktóriát és Sándort a többi díjazottal együtt. Alpolgármester úr nyitóbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fantasztikus, csodálatos tulajdonság a segítőkészség és az elfogadás, ezért is bírnak Emberi Értékekkel a díjazott emberek.

Ebben az évben már Nagy Viktória is segít a jótékonysági események szervezésben Amanda Elstak műsorvezetőnek, Mohácsi Krisztina a
3H Segítő Közhasznú Egyesület alelnöke pedig a lebonyolításában közreműködik.

Találkozzunk a következő eseményen, melyet keressetek a Facebookon!

Close