Written by 19:23 Ajánló, Hírek, Vendég

Egy értékes délután, értékes embereknek – A díjátadó gáláról

Sikeresen lezajlott az Emberi Értékek díjátadó gála, ahol 2022 és 2023 díjazottjait ismerték el.

Vendégszerzőnk, Andrea Disorder cikke.

Menetrend szerint zajlott le a 2023-as Emberi Értékek Díjátadó Gála és Jótékonysági Koncert a Magyar Tolerancia Egyesület gondozásában, ahol 2022 és 2023 díjazottjait ismerték el.

Ezúttal a tolerancia, az esélyegyenlőség és a jótékonyság magyar és európai úttörői kaphattak díjat, illetve nagydíjat. Csodaszép környezetben, illatos rózsákkal díszített nagyteremben helyeztük magunkat kényelembe, amit a Ferencvárosi Művelődési Központ biztosított.

Ahogyan rózsa sincs tövis nélkül, úgy ez a nemes esemény sem zajlódhatott le bukkanók és meglepetések nélkül, ám a szervezők és a segítők azonnali cselekvésének és szakértelmének hála még az esetlenségek is bájos színben tűntek fel.

Az estet Keskeny Márk csodálatos száma nyitotta, utána Krsják Attila és Amanda Elstak rögtön jó kedvre hangolták és aktivizálták az időjárás miatt kissé fásult közönséget, még úgy is, hogy harmadik műsorvezető-társuk betegség miatt nem lehetett jelen, így megalapozva a hangulatot a jótékony és tehetséges fellépők műsorai előtt. Nekik hála csattant össze, Amanda szavaival élve, rengeteg „jobb kéz, bal kéz” a műsor teljes ideje alatt. Attila végtelen profizmust tanúsított, és minden felmerülő problémát azonnal megoldott, egyetlen percre sem hagyta a közönséget mosoly és figyelem nélkül.

Az esemény díjkiosztó részét részben Bánhidi Szonja, a magyar tolerancia világszép európai hírvivője, részben pedig Dr. Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese asszisztálta, aki az esemény fővédnökeként egy nagyon szívhez szóló beszéddel nyitotta meg a gála ezen részét, a másik fővédnökkel, Erzsébetváros polgármester- helyettesével, Szűcs Balázzsal egyetemben.

A díjazottak skálája pont olyan színes volt, amilyen a világ, amiért az Egyesület küzd.
Az elismertek között találkozhattunk mindenki által ismert művészekkel, mint Zsurzs Kati, Sztárek Andrea, Láng Balázs, Csere László, vagy Miss Bee, csak hogy a legismertebb neveket említsem. Nem szeretnék ugyanakkor elmenni a (még) kevésbé ismert, de nem kevésbé tehetséges fellépők mellett sem, mint Feyér Zita, Grasics Anita és Korfanti Ferenc, Mulatós Kata, Kovács Gigi, vagy Napsugár Anna, a többszörös aranylemezes, siket énekes.

Tiszteletüket tették a magyar közélet ikonjai is, itt szeretném kiemelni Lamperth Mónika, korábbi belügyminiszter asszonyt is, akiben személyesen egy hihetetlenül emberi, közvetlen és jószívű hölgyet ismerhettem meg. Az ő beszéde is különösen inspiráló volt. Mellette megemlíteném Dr. Perintfalvi Rita teológust is, aki katolikus teológusként küzd a toleranciáért, és egy nagyon erős üzenettel foglalt állást az ügyünk mellett.

Szórakoztatásban sem szenvedünk hiányt, az est fényét az éjszakai életben ismert drag és transzvesztita előadók is emelték az énekesek mellett, közülük Angel ven Cartier-t és Patrissát emelném is. Angel egy nagyon intenzív, erőteljes, ugyanakkor elegáns és bájos műsort nyújtott, a Galló Tamás által életre hívott Patrissa pedig egy olyan számmal készült, aminek az üzenete is megragadta az esemény esszenciáját, emelett elképesztő előadói alázatról és az ügyben való hitről tett tanúbizonyságot. Természetesen a többiek előadását is élveztem az elejétől a végéig, nagyon színes és színvonalas műsor volt.

Nagyon fontos szerepet kapott az egész esemény során Nagy Viktória főtanácsadó, aki mind anyagilag, mind főszervezőként, a saját erejével nagyban támogatta az esemény létrejöttét. Még egy meglepetéssel is szolgált, amikor átadta Amanda Elstaknak a saját alapítványa, az Élni Akarunk Alapítvány Egyenlő Esély díját. Nagyon megható pillanat volt, nem számítottunk rá, de abszolút egyetértünk a díjazással.

Zoltai Andreát, a tolerancia friss nagydíjasát is gyönyörű szavakkal illették, még távollétében is, hiszen 30 éve a hazai tolerancia ügyének élharcosa, illetve fontos szerepet kapott Bodnár Sándor, a Dél-Pesti Patrióták elnöke is, aki már első perctől az ügyünk mellé állt. Rajtuk kívül civilek, vállalkozók, a hétköznapok névtelen hősei is hallatták a hangjukat, amit nagyon jó volt látni.

A dijátadó után még utoljára a színpadra szólították Nagy Viktóriát és Szécsényi Andreát. Viktória, az eseményt illető kiemelkedő támogatását meghálálandó, külön köszönetben részesült, Andrea eseteben pedig Amanda Elstak bejelentette, hogy 2023. Január elsejétől én látom el az Emberi Értékeket Elismerő Bizottság elnöki feladatait. Ez a bizottság a Magyar Tolerancia Egyesület részeként, szavazás útján dönt az egyes jelöltek díjazásáról. Egy díj megítéléséhez az abszolút többség egyetértése szükséges, míg az elnökasszony vétójoggal bír.

Különösen tetszett az, hogy az eseményen nem volt helye nyílt politikai állásfoglalásnak, tényleg az emberi értékek voltak a reflektorfényben, és nyomokban sem a gyűlölködés. Fontos, hogy egy civil szervezet azt csinálja, amiről prédikál, és ez a Magyar Tolerancia Egyesület esetében abszolút megvalósul.

Nagyon nehéz 3 órányi élményt egy cikkbe sűríteni, de nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy még soha nem vettem részt emberibb, családiasabb, befogadóbb és alapvetően igazi eseményen.

Sem a műsorokban, sem a díjazás menetében nem volt semmi felszínes. Csak jószívű emberek, akik megbecsülik egymást. Egy ideális világban minden napnak ilyennek kellene lennie.

Régen volt már egy helyen ennyi őszinte mosoly, ennyi kedves ember arcán, ez az egyesület elvitathatatlan érdeme! Egy üzenet mindenki számára: Az elfogadás és mások felemelése örömet szül, megéri jónak lenni még a mai, kegyetlen világban is!

Amanda a műsor végén a csodálatos virágkölteményekért köszönetet mondott Barna Gusztávnak, illetve a sok segítségért a 3H Segítő Közhasznú Egyesületnek.

Close