Written by 11:46 Ajánló, Budapest, Szórakozás

Bepillantás a fiatal drag művészet jövőjébe a Kis Fecskében

Gyorsan le is dobom a legnagyobb bombát: Kai Saddle akkorát debütált a Kis Fecskében, hogy belereme…
A színpadon balról jobbra: D.Michelle, Lexi Balenciaga, Kai Saddle, Sa’soon, Valerie Divine civilben, Katherine Taylor, Caissie Raye és Georgia Black

Augusztus 21-én, szombat este ünnepelte a Kis Fecske drag műsora a fennállásnak 1 éves születésnapját, és ebből az alkalomból nem kevesebb, mint 7 drag művész adott kétrészes esztrádműsort a kedves közönségnek. Túlzás nélkül állíthatom: ha ez a fiatal magyar drag művészet jövője, akkor nincs igazán mitől félni, lesz, akik átviszik a lángot a túlsó partra.

Mindenekelőtt az est művészei: a műsoros estet szervező, egyharmad-Threesome Sisters, Georgia Black, a DQH amatőr kategória Királynője, Sa’soon, a Threesome Sisters második egyharmada, Caissie Raye, a Kis Fecske Rainbow Night új állandó társulati tagja, D.Michelle, a karrierje szerintem egyik legjobb előadását produkáló Lexi Balenciaga, a DQH profi kategória udvarhölgye, és az MRSDS 2. évad győztese, Katherine Taylor, és a fergetegeset debütáló drag king, Kai Saddle.

Szájtátva néztem. Nem csak én, a közönség többi tagja is lenyűgözve nézte a műsort, fordulgattak hátra az előttem lévő lányok, hogy ezt nem hiszik el, hogy ez ennyire jó. És de, ennyire. Sa’soon és D.Michelle is élőhangos produkciókat is hozott, sőt D.Michelle még hegedült is a színpadon, de persze nem műsor a műsor, ha nem ugrálja körbe az egész színpadot. Rengeteg energia van ebben az emberben, és ez csodálatos. Sa’soon, a kerületi fodrász-szövetkezet özvegy dámája szerepében két outfittel és két csodálatos hajkoronával is meglepett minket, és a rá már oly jellemző humorral fűszerezte a két számát.

Caissie is kitett magáért, tetszett a kicsit fétisbe hajló műsor, és jó lenne, ha több színpadon is lehetne látni a művésznőt, vagy akár a Fecskében gyakrabban. Kat a tőle már megszokott és elvárt igen magas színvonalú produkciókat hozta, nem véletlenül tart ott a karrierjében, ahol tart, ő egy nagyon magas szintre küzdötte fel magát az elmúlt három évben, abszolút jó példa az ő karrieríve. Lexi végre megcsinálta azt, amit régóta várunk tőle: azt lehetett látni, hogy végre elhiszi, hogy övé és csak az övé a színpad és nem kell félni attól, hogy kicsit kilép a keretei közül. Jó zeneválasztás, jó haj, jó outfit, ezt az irányt érdemes szerintem követni.

Georgia, a műsor szervezője – most már lehet róla is ezt mondani, hogy – a tőle már szintén elvárt magas színvonalon lakta be a színpadot, és nem véletlenül hagytam a végére az ő megemlítését.

Csináltak ugyanis egy közös számot Kai-jal.

Igen, Jermaine Jackson – Pia Zadora: When the rain begins to fall.

Döb-be-net. Egyszerűen annyira jó volt, annyi energia, annyi vibrálás volt ebben a produkcióban, hogy legszívesebben minden este megnézném. Mérhetetlenül büszke vagyok rájuk, és egy irtó jó számválasztás, egy irtó jó, energikus koreográfia hibátlanul elvisz egy műsort, ha mind a két résztvevője ugyanezt gondolja róla. Na ők ugyanezt gondolták, és olyat előadást raktak fel a színpadra, hogy öröm volt nézni.

És Kai.

Ezt az estét Kai nyerte meg.

Ez megkérdőjelezhetetlen.

Magyarország első olyan drag kingje, aki immár önállóan színpadon van, augusztus 21-én, szombat este egy fergeteges debütálással jelölte ki az utat. Nem túlzás, egyrészt ugye az előbb említett közös Georgia-Kai produkcióval, másrészt előadta az Apuveddmeg-et, és ha csak ez az egy produkció lett volna egész este, már ezért érdemes lett volna lejönni a Kis Fecskébe.

Eleve, én annyiszor elmondtam már, hogy a zeneválasztás szerintem nagyon befolyásolja a sikert és ez ma este is beigazolódott. Mind a 14 szám olyan volt, amivel a közönség tud azonosulni, hát én a választott zenék nagy részén nőttem fel, együtt ordítottam velük együtt a szöveget, a közönség végig tombolt, ennyit számít, hogy ismerik a zenéket és fel tudnak ülni arra a szórakoztató-ismerős hullámra, amitől otthon érzik magukat és magukénak érzik a produkciót.

Kai szerencsésen beleválasztott két ilyen zenébe is (When the rain begins to fall, Apuveddmeg). Ezeket a közönség ismeri, könnyű megemészteni, és odatesz mögéjük egy olyan vibrálóan friss koreográfiát, amitől el tudom hinni a drag king illúziót is. Tökéletes.

Egy szónak is száz a vége: amit a Kis Fecske, az Annamari, a stáb, a szervező Georgia és a teljes társulat letett az asztalra szombat este, az bármelyik magyar helynek őszinte becsületére válna, és jó érzés, hogy ilyen színvonalú produkciókat lehet látni 2021-ben Budapesten.

Close