Written by 14:24 Életmód, Hírek

Indul az Európai Szűrési Hét

November 22-29 között Európa-szerte megtartják a Szűrési Hetet, aminek keretében jellemzően HIV és hepatitisz, illetve más nemi betegségek szűrését is elvégeztetheted civil szervezetek segítségével.

Az idei évben a szűrési hét hangsúlya azon van, hogy felhívja a figyelmet a HIV, a HBV, HCV és a többi nemi betegség integrált szűrésének fontosságára, valamint a tesztelési és kezelési lehetőségekre, az azokhoz való hozzájutásra. A szűrési hét alapmottója változatlan:

Test.Treat.Prevent,

vagyis: Szűrés.Kezelés.Megelőzés.

Azért emelik ki a HIV, HBV és HBC fertőzéseket, mert ezek még mindig erősen jelen vannak Európában és Közép-Ázsiában. Rengeteg az új hepatitis fertőződés, és noha az új HIV-fertőzések száma az európai WHO-régióban lassult, még mindig ijesztően sok a kiszűrt fertőzött, különösen a keleti régiókban. Azoknak az embereknek a száma is kiemelkedően magas, akik nem tudják, hogy esetleg HIV vagy hepatitis (vagy mindkettő) fertőzöttek lehetnek. A nem kiszűrt fertőzések vagy a késői szűrés nemcsak a vírusok potenciális továbbadását jelenti, hanem az adott ember kezelési-gyógyulási esélyeit is jelentősen csökkenti, és emeli a kezelés költségeit is.

Ezen túl a szűrési hét idén a többi nemi betegségre is felhívja a figyelmet: különösen a chlamydia, gonorrhoea és szifilisz megbetegedések vannak emelkedőben szerte Európában. Fontos, hogy felhívjuk az emberek figyelmét, hogy ezekre a betegségekre is rendszeresen szűressék magukat.

Idén több mint 760 szervezett csatlakozott a rendezvénysorozathoz, Magyarországról pedig 15. A szűrőpontokról például itt is tájékozódhatsz, de ahogy látom, a lista közel sem teljes, hiszen nem tartalmazza például az Altalap szűrőeseményeit.

A jellemzően MSM közönséget például az alábbi helyeken várjuk:

  • november 22, péntek este Ankert
  • november 29, péntek délután Auróra
  • november 30, szombat éjjel az OMOH buli.

Ha bármi kérdésed van, írj levelet vagy a Kapcsolat menüben üzenetet.

Close