Written by 12:25 HIV, PrEP

71%-kal (!) csökkent a HIV-fertőzések száma az Egyesült Királyságban

A Public Health England friss jelentése szerint a HIV-fertőzések 2012 és 2018 között 71%-kal csökke…

Az aktivisták, közöttük Gus Cairns is arra hívják fel azonban a figyelmet, hogy a jelentést publikáló lapok jellemzően egyedül a PrEP-nek tulajdonítják a csökkenő tendenciát, azonban szerinte ez nem igaz: a csökkenés pusztán a gyakoribb szűréseknek, a jó orvosi ajánlásoknak és a HIV-vel élők kiváló orvosi kezelésének köszönhető. Ebben tehát még nincs szerepe a PrEP-nek.

Gus szerint amikor az IMPACT kutatás hatása érződni fog majd, azaz amikor idén májusra kb. 26 000 ember kap PrEP-et, akkor lehet számításba venni az ebből fakadó csökkenést is. Más aktivisták ugyanakkor kiemelik, hogy a PrEP is jelentős szerepet játszik a csökkenésben.

A jelentés szerint 2012 és 2018 között 71,4%-kal csökkent a férfiakkal szexelő férfiak körében a fertőzés, egy becsült 2300 fős értékről mindössze 800-ra. A ki nem szűrt HIV-vel élők száma is megfeleződött, 7000-ről 3600 főre. A PHE jelentése kiemeli: „Bizonyított, hogy a kombinált megelőzés (óvszerhasználat, széleskörű HIV-tesztelés, azonnai terápiába kerülés és a PrEP biztosítása) működik az Egyesült Királyságban.”

Noha a számok biztatóak, az aktivisták szerint nem szabad megállni. Sürgetik a kormányt, hogy még szélesebb körben tegye elérhetővé a PrEP-et, amiről bizonyított, hogy csaknem 100% hatékonysággal véd meg a fertőzés ellen.

Ami a konkrét számokat illeti: az UK-ban 103800 főre becsülik a HIV-vel élők számát 2018-ban, 93%-uk ismert és szűrt. Az ő 97%-uk pedig már terápiában van, ami azt jelenti, hogy ők nem tudják továbbadni a vírust. A HIV szűrési lehetőségek jelentősen bővültek a szigetországban az elmúlt évtizedben, így hamarabb lehet kiszűrni egy esetleges pozitivitást.

Az egészségügyi miniszter szerint az ország jó úton halad afelé, hogy teljesen megszüntesse a HIV-fertőzés átadását 2030-ra. Ami viszont problémát jelent most, az az, hogy az IMPACT kutatásba (amiben ingyen kapnak PrEP-et a kritériumoknak megfelelő emberek) nagyon kevesen kapnak hozzáférést, illetve hogy az új HIV-fertőzések mintegy 43%-át késői stádiumban szűrik ki, különösen a heteroszexuális emberek körében és az 50 évesnél idősebbek között. Ezen a területen tehát további erőfeszítések szükségesek. A késői diagnózis mintegy tízszer akkora eséllyel vezet halálhoz, mint az időben kiszűrt fertőzés. Akit viszont időben kiszűrnek és kapja a gyógyszeres terápiát, az életkilátásai teljesen azonosak az átlagos népességével.

Close