Written by 07:51 Hírek, Szórakozás

GAGA: Új heteróbarát hely a belvárosban

Február 7-én nyitja meg kapuit a Gaga Pop Up Queer Bar&Club a belváros szívében, az Astoriánál…

A Gaga a tervek szerint heti hét napos nyitvatartással fog üzemelni. Ehhez külsőleg jelentősen átalakul az egyébként most is kávézóként működő hely: új, a queer közönség igényeihez jobban passzoló és a popdívához is kapcsolódó dizájnelemeket kap majd, megújul a dekoráció, kívül-belül queeresedik a hely.

Amit már most lehet tudni, hogy két részből fog állni a bár: az utcafrontról egy mezei kávézó funkciót lát el napközben, az amerikai filmekből ismert négyfős kedves kis fix boxokkal, mindenhol konnektorral, tehát be tudsz ülni tanulni vagy laptopozni és tudod közben tölteni az eszközödet, illetve természetesen egy nagyobb alapterülettel, mozgatható asztalokkal és székekkel, hogy ha produkció van, el lehessen azokat távolítani estére. Plafonig érő, teljesen elhúzható ablakai vannak a helynek, így nyáron teljesen nyitott, átjárható teraszt lehet kialakítani majd.

Az utcaszinti kávézó elég nagy, szellős, barátságos, középen körbejárható pulttal, kb. úgy képzeld el, mint a Kopaszi-gát italpultját. Az árakról még nem kaptam információt, bízom benne, hogy nem a belvárosi airb’n’b-k itt tartózkodó nyugat-európai fizetővendégei pénztárcájához szabják majd.

A hely másik része a pincében van, itt is jelentős átalakításokat fognak végezni a dekoráció és a funkció tekintetében. Alapvetően a szórakozási / klub / táncolási lehetőség itt lent lesz, önálló DJ pulttal, lenti ruhatárral, világítástechnikával, mosdókkal. Kérdés persze, hogy a lent tomboló zene nem fogja-e majd zavarni a fenti kávézó funkciót, de reméljük, egészséges szimbiózisban fog működni a két szint. Erdélyi Feri beavatott, hogy a hely teljes befogadóképessége jelenleg 200 fő, ennyi ember tud egyszerre összesen lent és fent tartózkodni.

Az új hely tehát előremutató tud lenni abban, hogy a fő funkciója (kávézó) az utcafrontról nyílik, és nem egy lebuj szenespincébe kell lemenni feketére festett vasajtó mögött. Szerintem a pesti meleg közönség egyik ősi frusztrációja az, hogy a jelentős kőszínházai (bár felesleges a többes szám, hiszen egy darab van) mind a föld alatt vannak. Minden hely egy nyamvadt pince, le kell menni a föld alá a pokolba, ha hasonszőrűekkel akarsz bulizni. Ez alól kivételek ugye a kávézók, aminek az a hátránya, hogy ennélfogva kicsik, hiszen kávézók, tehát nem alkalmasak bulihelyszínnek.

Megtudtam azt is, hogy a kávézó funkció miatt alapvetően nem lesz belépő, viszont lesznek olyan programok, jellemzően hétvégén, amikor fizetni kell a belépésért.

Mivel az Anker’t február 1-vel bezár, így egy viszonylag nagy alapterületű hely esik ki a belvárosban. Noha a Gaga nem épp stadionméretű, azért várható, hogy az Ankert korábbi közönségének, de különösen a pénteki OOPS sorozat vendégeinek egy jelentős részét felszívja.

Feri tervei szerint állandó események is lesznek, rendszeresen, megszokhatóan. Így természetesen drag queen show, live DJ műsorok, cirkuszi-artista programok, és sok olyan meglepetés, ami számot tarthat a nyitott queer közönség műértő érdeklődésére. Feri ígérete szerint barátságos biztiboyok fogják szolgálni a vendégek és a hely nyugalmát.

Néhány másodpercre ekkor egyébként el is érzékenyültem, mert eszembe jutott, hogy milyen szép időket töltöttem egyetemista koromban (1999!) a Belgrád rakparti egykorvolt Limo Café&Bar-ban is, ami pont ezt a koncepciót csinálta akkor: napközben az utcaszinten trendi queer kávézó (pedig akkor szerintem nem is ismerték még a ‘queer’ szót), este meg táncos-parádés hely lent, a földszinten és az emeleten is. Kár, hogy a régi jó dolgokból…

A megnyitó esemény facebook linkje:
https://www.facebook.com/events/1001619683543647/

Close