Written by 12:02 Kaja

Koronás hadikonyha: a linzer

Otthon avasodik az a két szekérderék liszt, beleköltözik a zsizsik, leszakad tőle a falipolc, tiszt…

Besenyő EL-ER-TÉ-KÁ István, aki vagyok, azaz Besenyő Legjobb Recepteket Tőlem Kapod István szerint süssél belőle linzert például! Megmutatom ebben az ötperces videóban, hogy ez mennyire könnyű és jó szórakozás felnőttnek, gyereknek egyaránt! Ha van dinoszauruszos kiszúród, még nagyobb lehet az öröm, ráveheted a kisebbeket játékos formák kivágására. Utána lekvárral összeragasztod, valószínűleg lekvárt is vettél a sóletkonzervek meg az olajos hal mellé, így nem lesz probléma a ragasztás. Fontos: ne sóletkonzervvel ragaszd össze a linzereket!

A tészta tartalmaz lisztet, zsiradékot, porcukrot, melyek aránya 3:2:1, és 1 tojás sárgáját. Sütőpor nem kell bele, bárki mondja!

Hozzávalók:

  • 300 g finomliszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • reszelt citromhéj vagy pár csepp citromlé

Egy tálban a tojássárgáját habosra-fehérre keverjük 2-3 evőkanál porcukorral és a citromhéjjal. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a maradék cukorral, és elmorzsoljuk benne a vajat. Ezután összegyúrjuk a tojásos cukorral is. Félórát szobahőmérsékleten pihentetjük.

Vékonyan lisztezett nyújtólapon 2 mm vastagra kinyújtjuk, linzer szúróval azonos számú talpat és lyukas tetőt szúrunk ki belőle. A hulladékot ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszúrjuk, míg az egész el nem fogy. Sütőlemezen, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt világosra sütjük, közben őrizzük, mert könnyen megég.
Hagyjuk kihűlni.

Az alsó és felső lapot vékonyan lekvárral megkenjük, majd az alsó lap közepére még egy pici lekvárhalmot teszünk, és rányomjuk a felső lapot is. A lekvár ki fogja tölteni a lyukat. Egy napig letakarva hűvös helyen pihentetjük, ezalatt megpuhul. Vaníliás porcukorral megszórjuk.

(forrás: wiselady)

Close