Written by 23:18 Kaja

Pihe-puha piskótatekercs

Édesszájúak vagyunk, de várni nem szeretünk, a bolt meg messze van, mi legyen!?!?

Csináljunk egy gyors piskótát és csavarjuk fel, mint a szőnyeget valami geil lekvárral!

Viszont az egyszerű piskótatekercs-lap készítése egyszerű és nagyszerű! Sütésekor nagyon fontos, hogy elég hajlékony tésztát kell kapjunk sütés után ahhoz, hogy fel tudjuk tekerni tördelés nélkül. Sok gyakorlott háziasszony mumusa pont emiatt, holott a világ legkönnyebb, leggyorsabb és legfinomabb süteményéről van szó. Nem a tojás, nem a liszt a hibás!!! Mindössze annyi a hüpp-hüpp-hüpp varázstrükk, hogy kicsit más arányokat veszünk alapul.

Egy, kb. 30×40 cm-es tepsibe illő tésztához szükséges hozzávalók:

  • 8 darab tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • ici-pici só
  • CSAK 4 tojásfehérje.

Szétválasztjuk a tojásokat. A 4 tojásfehérjét üstben, illetve nagyobb tálban, kinek milyen eszköz áll rendelkezésére, szép habbá verjük némi sóval. Ezután egyből mehet bele a porcukor, amitől még szebb és keményebb fehér habot kapunk.

Ekkor jönnek egyesével a tojássárgák. 1,2,3…. Mind a nyolcat szépen eldolgozzuk, amitől csodálatos sárga lesz a tésztánk színe. Mi ekkor még egy-két vaníliás cukorral is megbolondítjuk , majd tovább verjük a laza habunkat. A robotgépet ezután már félre is tehetjük.Kuktánk mosogathat, vagy magad uram!

A lisztben a sütőport kiskanállal gyorsan elkeverjük, majd az egészet laza mozdulatokkal szépen lassan a tojáshab tetejére szórjuk. Eközben fakanállal elnagyolt keverő mozdulatokkal összedolgozzuk, így nem zuhan össze, vagy törik a tojáshab és megmarad a tésztánk csudálatos habos-babosnak.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és hirtelen belekanalazzuk a habtésztát. Elegyengetjük simára és a már előmelegített kb. 200 fokos (forró) sütőbe toljuk a tepsit. 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.

Akkor van kész, mikor szemlátomást megpirult itt-ott a tészta teteje. Kivesszük a sütőből és NEM várjuk meg míg kihűl, hanem a következőt tesszük:

Egy nagyobb méretű konyharuhát lazán a csap alatt nem összevizezünk, csak megnedvesítünk. Csináljuk úgy, hogy marokba szorítjuk a ruhát, és egy pillanatra a folyó víz alá tartjuk. Ekkor foltokban itt-ott nedves lesz a kendőnk. Ha túl vizes, akkor a beletekert piskóta rátapad!

Kiterítjük az asztalra a konyharongyot és ráfordítjuk sütőpapírostul a még meleg piskótát. Könnyedén lefejtjük a sütőpapírt és a nedves konyharuhánk közepén máris ott a gyönyörű, ruganyos tésztánk.

Ekkor egyszerű mozdulattal ráhajtjuk az egyik felén az anyagot, és elkezdjük feltekerni, mint a kakaóscsigát. Minél szorosabbra sikerül, annál szebb lesz a végeredmény.

Tehát a piskótát feltekertük a konyharuhával, majd hagyjuk kihűlni.

Amikor már érzésre nem meleg, visszahajtjuk és jó sok lekvárral /esetleg egyéb krémmel/ megkenjük (nálunk az erdei gyümölcs, kajszi, szamóca íz a nyerő) majd már konyharuha nélkül az idomult tésztát ugyanolyan szorosra feltekerjük. Hagyjuk a lekvárt, krémet megszikkadni egy fél órán keresztül, végül éles késsel 2 cm-es csigákra feldaraboljuk.

Tálalás előtt esetleg fahéjas, vagy vaníliás porcukorral megszórhatjuk a tál süteményünket!

Tapasztalat alapján 1 adag piskótatekercs elfogyasztása ebéd után 4 személynek körülbelül 10 percig tart! 🙂

Close