Written by 19:58 Életmód, Szerkesztőségi, Tippek

Köztünk élő pszichopaták

Pszichopata-e a főnököd? (Spoiler: valószínűleg igen.) Meg fog-e ölni a pszichopata férjed? (Spoile…

Ilyesmi kérdéseket tárgyalt Magyar Judit klinikai szakpszichológus január 13-án este, a H13 Fejlesztési Központban, ahol a Jog&Pszichológia társaság és a Lélekművek közös előadásában a köztünk élő pszichopatákról hallhattunk.

Erre az eseményre még tavaly év végén egy tumblr bejegyzésben találtam rá, hogy kinél, már nem emlékszem, de arra igen, hogy amint elolvastam a bejegyzést, kettő percen belül már a megvásárolt jegy ott figyelt az email fiókomban.

Magyar Judit rendkívül magával ragadó előadásmódjával szinte suhant a téma, jobbnál jobb esetek, gyakorlati példák, a saját praxisából származó történetek jöttek el. Judit 8 évet töltött a büntetésvégrehajtás intézményében, nem mint bentlakó, hanem mint szakember, és elmesélte azt is, hogy egyszer egy ugyanezen előadás végén jelentkezett egy illető, aki elmondta, hogy hát a börtönben ő a páciense volt – na ott egy picit a saját elmondása szerint is azon gondolkodott, hogy diszkréten lelépjen-e a színpad mögötti ajtón vagy ne.

Kellő humorral, érdekes hétköznapi kérdésekkel folytatta, tökre tetszett, hogy nem szakkifejezésekkel dobálózott, hanem mezei ember számára is érthető szituációkat lehetett átgondolni. És átgondolni volt mit: hogy hol, mennyi helyen találkozhatunk pszichopatákkal, mik a pszichopaták kritériumai, mik hiányoznak belőlük, ezzel szemben mijük van, amink nekünk nincs, stb., stb.

Nagyon javaslom, hogy menjetek el egy előadásra, csak 1800 forint a jegy, és egy olyan másfél órával lesztek gazdagabbak, ami felnyitja a szemeteket.

Különösen azokét, akik mondjuk egy abuzív pszichopata által uralt kapcsolatban élnek…


A pszichopaták nem csak a filmekben vannak jelen, hanem köztük járnak, együtt dolgozunk, közlekedünk, sőt akár szorosabb kapcsolatokat létesítünk velük. Mégsem könnyű őket felismerni akkor sem, ha a közvetlen környezetünkben élnek. Általában az átlagos ember tökéletes másai, sőt, sokszor kifejezetten bájosnak és lehengerlőnek is tűnhetnek. A valóságban azonban álarc mögé rejtik önző énjüket és álnok játszmáikat, fejlett emberismeretükkel, valamint kiváló manipulációs eszköztárukkal pedig nem ritkán komoly lelki sérelmeket képesek okozni, a legkisebb lelkiismeret furdalás nélkül. Te felismernéd, hogyha egy pszichopata főnök vagy partner hálójába kerülnél? Miként lesz valaki egyáltalán pszichopata? Milyen jellemvonások alapján ismerhetőek fel? És hogyha beazonosítottuk őket, mit tehetünk, hogy megvédjük magunkat velük szemben?

– Az esemény facebook leírásából
Close