Written by 09:38 Hírek, Szerkesztőségi

331 transz embert öltek meg tavaly

Ma, november 20-án van a nemzetközi transz emlékezet napja (Internetional Trans Day of Remembrance). Ennek apropóján a Transrespect versus Transphobia Worldwide szervezet idén is publikálta a Trans Murder Monitoring kutatását. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet az emléknapra, valamint azokra a gyűlöletbűncselekményekre, amiket transz és gendersemleges emberek ellen követnek el. Egyúttal tisztelegnek is az áldozatok előtt, akiket egyébként elfelejtenénk.

A 2018 és 2019 októbere közötti egy évben a jelentés szerint 331 embert öltek meg. A gyilkosságok többségét Brazíliában (130), Mexikóban (63) és az Egyesült Államokban (30) követték el. Ezzel a világ 74 vizsgált országban 2008 óta 3314 esetet regisztráltak.

A transz és gendersemleges embereket érő stigma és a diszkrimináció valós és nagyon is kézzelfogható a világban, és része annak a strukturális és folyamatos elnyomásnak, amit ezek az emberek az alapvető jogaikban is kénytelenek elszenvedni. A transz és gendersemleges emberek nagyon gyakran szörnyű gyűlöletbűncselekmények és erőszak áldozatai, beleértve a kínzást, fizikai és szexuális erőszakot és gyilkosságot. A legtöbb országban a transz embereket érintő gyilkosságokról nem gyűjtenek szisztematikusan adatokat, így csak becsülni lehet a valódi áldozatok számát.

A transz és gendersemleges embereket érintő erőszak gyakran átfedésben van a társadalomban egyébként is meglévő elnyomásokkal, mint a rasszizmus, szexizmus, xenofóbia, és a szexmunkásokat érintő elítélés és diszkrimináció. A kutatási adatok szerint a gyilkosságok legtöbb áldozata (61%) szexmunkás. Az USÁ-ban a meggyilkolt transz emberek többsége afromerikai vagy őslakos amerikai transz nő (85%). Franciaországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban, amik olyan országok, mint ahova a legtöbb transz és gendersemleges ember menekül Afrikából, valamint Közép- és Dél-Amerikából, a regisztrált áldozatok 65%-a migráns transz nő.

Döbbenetes olvasni egyébként az áldozatok egyenkénti neveit és a gyilkosságuk körülményeit. Nézzétek meg és gondolkodjatok el rajta, hogy jó irányba megy-e így a világ.

A részletek itt olvashatók.

Close