Written by 13:05 Életmód, HIV

Nincs vírus = nincs fertőzés.

Az a helyzet, hogy ma már nem a vírus, hanem a tudatlanság öl. Tudományos tény, amit számtalan kutatás igazolt már: a mai gyógyszeres terápia annyira hatékony, hogy olyan alacsonyra képes leszorítani egy HIV-fertőzött egyén vírusszámát, ami gyakorlatilag nulla.

Hatásos, betartott gyógyszerszedési fegyelem és terápia mellett tehát egy kezelt pozitív nem fertőz tovább. Megáll nála a vírus.

Azért indítottam el az N=N kampányt, hogy azokhoz is eljusson, akik még nem tudnak róla. Ez egy átfogó dolog, hiszen beletartozik az, hogy az ember

  • rendszeresen eljárjon szűrésre
  • ha negatív, akkor őrizze meg a negatív státuszát bármely védekezési móddal
  • ha pozitív, akkor azonnal kerüljön kezelésbe.

Ez ennyire egyszerű.

N=N, vagyis: Nincs vírus = Nincs fertőzés.

Borzasztóan utálom, hogy azért, mert csinálom ezt az aktivista önkénteskedést, rendszeresen megkapom, hogy HIV-pozitív vagyok.

De hát nem.

Olyan negatív vagyok, mint egy jobboldali szavazó IQ-tesztje. PrEP-et is azért szedek, hogy negatív is maradjak, viszont azt szeretném, hogy ne is legyen senki pozitív. Ennek része az is, hogy ahol lehet, állítsuk meg a vírus terjedését. Én úgy állítom meg, hogy el sem kaphatom a PrEP miatt, aki meg pozitív, az állítsa meg úgy, hogy eljár kezelésbe és betartja a gyógyszerszedési fegyelmet.

Én is támogatom.

Ne legyetek buták, ne ítélkezzetek, járjatok szűrésre és tájékozódjatok.

– Ezt a bejegyzést az Európai Szűrési Hét és a december 1-i AIDS Világnap kapcsán írtam.

Close