Written by 18:23 Kaja

Sonkás-sajtos perecke

Finom, sós falatka. Vendégséghez, moziestékhez, összejövetelekhez.

Összetevők:

  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 csésze meleg tej
  • 2 és fél – 3 csésze liszt
  • 1 csomag sütőélesztő
  • 1 csomag darabolt szalonna
  • 1 csomag reszelt mozzarella sajt
  • nagyszemű só

Elkészítés:

Egy kisebb edényben melegítsük meg a tejet, tegyük bele a barna cukor, és kevergessük, míg elolvad benne. Ekkor morzsoljuk bele az élesztőt (a tej ne legyen forró, mert az élesztőgombák elpusztulnak!) és futtassuk fel. Egy nagyobb edénybe mérjük ki a lisztet. Amikor az élesztő felfutott, önstük bele a tejjel együtt a lisztes edénybe. Először egy kézzel gyúrjuk össze, amennyire lehet, a másik kezünkkel fogjuk az edényt. Amikor már nagyjából összeállt, akkor borítsuk belisztezett felületre az edény teljes tartalmát. A sík felületen végül gyúrjunk belőle puha, de homogén tésztát. Szükség esetén szórjunk rá még lisztet.

Amikor a tészta tehát összeállt, és kész a gombóc, lisztezzük ki a korábbi edényünket (ne maradjon az edény falán tésztamaradék!), és tegyük bele a tésztagombócot. Takarjuk le konyharuhával, és kb. 1 órát kelesztjük. Akkor kész, ha kb. kétszeresére nőtt, és buborékok jelennek meg a felületén.

Ekkor borítsuk ki ismét gyengén lisztezett felületre. Vágjuk négy felé a gombócot. Formáljunk a negyedekből kb. kígyóuborka formát, és nyújtsuk ki hosszúkás téglalap alakúra. Ekkor a darabolt szalonna negyedét, illetve a reszelt sajt negyedél a téglalap egyik hosszanti oldala mentén szórjuk végig. Hagyjunk azért kb. másfél centi szabad tésztafelületet a szélétől! Ha rászórtuk az anyagokat, akkor a szórás felől kezdjük szorosan (!) feltekerni. Az így elkészült tésztakígyót vájuk kb. másfél centi széles szeletkékre. Tegyük a szeletkéket sütőpapírral borított lapos tepszire. Ugyanígy járjunk el a maradék három gombóccal is.

Hagyjuk még a tepszin is kelni kb. 20 percet, és csak ezután toljuk be a sütőbe kb. 20 percre. Miután kivettük a sütőből, olvasztott vajjal (nem margarin, rendes vaj!) kenjük meg, szórjuk meg gyengén sóval.

Jó étvágyat!

Close