Written by 07:10 Hírek, HIV, PrEP

Állami finanszírozású lesz a PrEP Angliában

Az angol egészségügyi miniszter, Matt Hancock bejelentette: az NHS fogja finanszírozni a PrEP-et az…

Nem csak nálunk van forradalom: a Sunday Times ma számolt be róla, hogy az angol állami egészségügyi szolgálat generikus gyógyszert tervez adni széles körben, ami napi kb. 1 fontba kerül majd a pácienseknek. Létszámkorlátot nem vezetnek be a hírek szerint.

A PrEP-et az NHS még idén elérhetővé teszi a kínálatában. A lépéstől az egészségügyi miniszter azt várja, hogy 10 éven belül teljesen felszámolja a további HIV-fertőzéseket.

A döntést Sir Elton John zenész és AIDS-aktivista rendkívül üdvözölte, aki elmondta, hogy mennyire örül a döntésnek, hogy végre elérhető lesz a gyógyszer a pácienseknek, hozzátéve, ez egy „valóban hihetetlen” előrelépés.

Az Egyesült Királyságban 2018-ban 103 800 HIV-pozitív ember volt, közülük kb. 7% nem tudta magáról, hogy fertőzött. A gyógyszer (a PrEP) ugye egy olyan antiretrovirális készítmény, ami napi szedésű, és használatával megakadályozható, hogy egy HIV-negatív ember megfertőződjön a HIV-vel. A szakértők szerint a PrEP egy „game changer” eszköz (nem tudom jól magyarul mondani ezt).

Nálunk vajon mikor lesz egyáltalán közbeszéd a PrEP-ről?

Jut eszembe: ha meg lesz tartva idén a Budapest Pride, akkor oda én is szerveztem egy PrEP-workshopot! Gyertek majd el, beszélgessünk! Amint vannak további részleteim a programról, megosztom minden felületen.

Close