Written by 08:02 PrEP

Kell-e gumit használni a PrEP mellett?

Röviden: igen, természetesen – hiszen a PrEP csak a HIV ellen véd, míg az óvszer a maga adott hatékonysági rátájával a többi nemi betegség ellen is.

Az egyik ok azonban, hogy sokan PrEP-et szeretnének használni, hogy elkerüljék a HIV-fertőzést, de nehézséget okoz számukra a minden egyes alkalommal történő óvszerhasználat. Ezért PrEP-et szednek, hogy biztosak legyenek benne, hogy minden egyes alkalommal védve vannak a HIV-fertőződés ellen.

Fontos, hogy a PrEP-használók megértsék az óvszerhasználat és a PrEP együttes használatának előnyeit, különösen az egyéb fertőzések megelőzése miatt. Érdemes azt is átgondolni, hogy az óvszerhasználatból eredő nehézségeket nem lehet-e információval kiküszöbölni: például ha az alanynak az óvszer méretéből eredő (túl nagy vagy túl kicsi óvszer) vagy elszakadásából származó problémái vannak, ezeket nagyon könnyű áthidalni, emiatt nem szükséges a PrEP.

Mindazonáltal várható, hogy sok PrEP-használó nem mindig fog óvszert használni. Nem lenne logikus megtagadni a PrEP-et azoktól, akik (bármilyen okból!) képtelenek minden alkalommal óvszert használni – hiszen éppen ők azok, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

A PrEP-et szedők jellemzően erősen motiváltak a HIV-fertőzés elkerülésére. A PrEP-használók egy része felkészült arra a lehetőségre, hogy más nemi úton terjedő fertőzéseket kaphat el, amelyek viszont alapvetően könnyen kezelhetők és kevésbé stigmatizálók. A PrEP-használók számára javasolt, hogy a nemi úton terjedő fertőzések miatt gyakori szűrővizsgálati rutint tartsanak

minimum háromhavonta,

ami lehetővé teszi a fertőzések gyors felismerését és kezelését.

Előfordulhat az is, hogy valakinek a szexuális életében fontosabb például a merevedési zavar elkerülése vagy a partnerekkel kialakított megfelelő intimitás megteremtése, mint a létező összes nemi fertőzés elleni védekezés az óvszerhasználattal. Ezért amikor a PrEP és az óvszerhasználat témájában döntünk, mindig figyelembe kell venni az adott egyén által kívánatosnak tartott nemi élet és a személyes prioritások és kockázatok együttesét.

Csak így lehet teljesen testreszabott, az adott ember életéhez maximálisan illeszkedő védekezési stratégiát alkotni.

Close