Written by 16:11 PrEP • One Comment

Mi a PrEP?

Az angol neve alapján (pre-exposure prophylaxis) röviden PrEP-nek nevezett dolog nem más, mint egy tabletta. Vagyis a PrEP egy HIV-fertőzést megelőző szer, ami antiretrovirális hatóanyagokkal védi a HIV-negatív embereket a HIV-fertőzéstől.

Az antiretrovirális (ARV) szereket akkor szedik az emberek, amikor ki vannak téve a HIV-fertőzés kockázatának, és azért szedik, hogy csökkentsék a megfertőződés kockázatát.

A PrEP rendkívül hatékony a HIV-fertőzés szexuális úton történő átvitelének megakadályozásában, mindaddig, amíg azt rendszeresen, a tájékoztatóban megadott módon szedik. Mindazonáltal a PrEP nem véd meg a HIV-en kívül más szexuálisan átvihető fertőzésektől vagy a terhességtől.

A PrEP tehát nem egy konkrét terméket jelöl, hanem annak a megközelítésnek a neve, ahogyan valaki megvédi magát a HIV-fertőződéssel szemben, a lehetséges fertőződés előtt. Noha az elmúlt időben a PrEP mozaikszót szinte kizárólag az emtricitabin/tenofovir kettős hatóanyagú tablettákra használják, a PrEP továbbra is a metódust jelenti, nem a terméket. Ráadásul azóta már többféle készítményt is javasolnak PrEP-ként használni, nem csak az emtricitabin/tenofovir tablettát.

A PrEP egyike a többféle módnak, ahogyan antiretrovirális gyógyszereket lehet használni a HIV-fertőzés megelőzésére:

  • egy HIV-negatív személy ARV-t szed a HIV-nek való lehetséges fertőződésnek való kitettség előtt (és után): ez a Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP).
  • egy HIV-negatív személy ARV-t szed a HIV-nek való lehetséges kitettség után: ez a Post-Exposure Prophylaxis (PEP). 
  • egy HIV-pozitív személy ARV-t szed terhesség, szülés vagy szoptatás alatt: ez a Prevention of Mother-to-Child Transmission (PMCT).
  • egy HIV-pozitív személy ARV-t szed: ez már a kezelés, vagyis a Treatment as Prevention (TasP), amire úgy is hivatkoznak, mint Undetectable = Untransmittable (U=U), ami magyarul kb. “kimutathatlan (vírusszám) = átvihetetlen (fertőzés)”.

Összefoglalásként, tehát a PrEP egy olyan egy tabletta, aminek a szedésével megelőzhető a HIV-fertőzés. Ezt a tablettát csak HIV-negatív személyek szedhetik, hogy megvédjék magukat a fertőzéstől.

A PrEP csak a HIV ellen véd, más nemi betegségek ellen nem.

Close