Written by 21:07 Ajánló, Budapest, Szórakozás, Vendég

Amanda Elstak és az Újjászületett Csillagok

Rövid visszatekintés és máris ugrunk a jövőbe, hiszen Amanda ezúttal Retro & Világslágerek Sho…

Vendégszerzőnk, Andrea Disorder cikke.

Budapest éjszakai élete után kutatva a közösségi médiában, olyan erős marketingre bukkantam, ami szinte uralja a birodalmat. Számtalan plakát, esemény és ujjongó résztvevők posztjai harsogják: Visszatért az Amanda Elstak Show, Retro Show és Retro Party, olyan nevekkel, ami legalább három generációt tesz izgatottá.

A szórólapokat látva, bevallom, engem is elfogott a vágy, hogy ott legyek a következőn, sőt, inkább, hogy rendszeres vendég legyek – de mielőtt ennyire szaladunk, hadd meséljek egy kicsit magáról az eseményről, amennyit az alapító és az estek főszereplője: Amanda Elstak tudni enged.

A show 28 évvel nyúlik vissza a múltba: Amanda Elstak már akkor is az éjszaka királynője volt, amikor a magyar LMBTQIA+ élet még épp csak kirügyezett. Transz-varietének indult, azaz női karakterek bőrébe bújó férfiak nyújtottak humoros, táncos és egyéb színpadi szórakoztatást. Nem sokkal később csatlakoztak transznemű (tehát a nemüket végleg megváltoztató) és hétköznapi előadók is, sőt, a korszak legfelkapottabb színészei, énekesei is emelték egy-egy műsor fényét. Az Amanda Elstak Show-nak köszönhetően a műsor sztárját 2005-ben Magyar Pornó Oscar-díjjal jutalmazták a legjobb éjszakai műsorvezető kategóriában.

A show 25 évvel később leengedte az utolsó függönyét, aminek főleg lelki okai voltak. A társulat legkiemelkedőbb nevei közül sajnos sokan intettek búcsút a földi létnek, ami nem csak a műsor minőségét, hanem Amanda lelkét is megviselte, hiszen egy nagy család voltak mindannyian. Olyan művészeket veszítettünk el néhány év alatt, mint Elena Costa, Mary Zsuzsi, Harangozó Teri, Némedi Mari, Kovács Erzsi, és a közelmúltban Marlon Xtravaganza és Terry Black. Amanda úgy érezte, velük meghalt az a szellem, ami a show esszenciáját adta, és maximalistaként nem nyújthat kevesebbet a közönségnek, mint a legjobb.

2021-ig kellett várni arra az isteni ihletre, ami arra sarkallta Amandát, hogy felébressze az alvó szórakoztatóipart. A megújult műsor augusztusban debütált a Polygon Clubban, ahol szinte percek alatt teltházat vonzott a színpad elé. A közönség ugyanazzal a lelkesedéssel szórakozott, ahogy 28 évvel ezelőtt. Az összes beszámoló és videó azt igazolja, hogy Amandának és a Társulatnak van helye a budapesti éjszakai életben.

Ugyanitt megjegyzem a közönség kapcsán, hogy a műsor vendégei csak részben kerülnek ki az LMBTQIA+ társadalomból. Legalább egyenlő, ha nem nagyobb részben látogatják a show-t teljesen hétköznapi, heteroszexuális, középkorú emberek, nem ritkán a partnerükkel. A műsorvezető asszony soha nem is korlátozta a műsorát egy szűk rétegre, mindig azokat hívja meg, akik jól és igényesen akarnak szórakozni és szeretik a szabadszájú műsorvezetést, jöjjenek bárhonnan is. Amanda Elstak az az ember, akivel bárki le tud ülni egy asztalhoz bármilyen témáról beszélgetni, mindig toleráns és intelligens partnerre talál, még akkor is, ha ellenkezik a világnézetük. Amanda profiljához hozzátartozik a társadalmi felelősségvállalás is, nemrég például a redblekkel beszélgetett a szexuális kisebbségeket érintő problémákról.

A szeptember 25-ei Retro Show címlapján különösen megakadt a szemem. Amanda nem kisebb nevet hívott meg a műsorba, mint Krisz Rudi, egy közel 30 éve aktív előadó. Ez is jelzi számomra a műsor volumenét. Amanda megtalálta az új sztárjait, akiket vagy a szárnyai alá vett, vagy tanult a tapasztalatukból. Aki egy kicsit is jártas a fővárosi éjszakai életben, az tudja, ki az a Sarah Bonetti, Tequila , Connica, az Ikonok, mellettük Bonnie, akit Amanda az egyik legjobb fiatal művésznek tart, és akiben a fiatal énjét látja, és két fiatal, tehetséges művész, S’asoon, a Draq Queen Hungary 2021 verseny amatőr kategória királynője, valamint Caissie Raye, szintén a fenti esemény versenyzője.

Ott a helye mindenkinek a következő műsoron, ami az Amanda Elstak Retro & Világslágerek Showja nevet viseli, és október 16-án lesz a Polygon Club-ban. Olyan előadók szórakoztatnak majd, mint Sárközi Anita, többszörös fesztiválgyőztes, eMeRTon-díjas, Magyar Tolerancia-, Magyar Jótékonysági és Emberi Hang-díjas énekesnő, aki 15 éve szórakoztatja a közönséget, illetve most fog fellépni először a műsorban, több évtizedes karrier tapasztalatával, a magyar popzene egyik legsikeresebb női csapata, a Bestiák formáció volt tagja, mai művésznevén Miss Bee – Bestiák. Szerintem az egyik legtehetségesebb előadó, hiszen mind világslágereket, magyar retro dalokat, bármi mást csodálatos előadásmóddal visz a színpadra, amivel elvarázsolja a közönséget.

Amanda is imádja az összes dalukat, elvégre egytől egyig slágerek voltak. Nagyon nagy tisztelője Miss Bee-nek, ezért is kérte fel hogy lépjen fel nála. Aki esetleg még mindig gondolkodna, hogy feltétlenül meg kell-e tekintenie a műsort, az keresse az online plakátokat és egy szemernyi kétsége sem fog maradni!

Close