Written by 08:00 Hírek

Már több mint 100 Pride marad el idén

A koronavírus hatására kialakult helyzetben számos országban a nyári Pride-ok teljesen elmaradnak. …

A szervezők szerte a világban új lehetőségeket keresnek, másra helyezik a hangsúlyt a Pride-ok megszervezése helyett. Nálunk augusztus 14-23. közöttre halasztották az idei Pride-ot, a kormány friss döntése szerint augusztus 15. előtt eleve semmilyen rendezvényt nem lehet tartani. Szóval még ez a dátum is erősen kérdéses szerintem, de meglátjuk, mit lépnek a szervezők.

A világban halasztásra is van példa, akár egy teljes évvel, de arra is, hogy teljesen lefújják az idei rendezvényt (ami hát technikailag pont ugyanaz). Az InterPride (az LMBTI pride szervezők nemzetközi szövetsége) és az európai testvérszervezet összefogott, és egy közös koronavírus csoportot alakítottak, hogy segítsék a közösségeket a krízisben felmerült kihívásokra válaszolni.

Eddig több mint 100 Pride eseményt toltak el vagy mondtak le, és a szervezet szerint ez jelentős hatást gyakorol a mozgalomra. Most azonban hangsúlyozzák, hogy a legfontosabb a saját és a környezetünk egészségére koncentrálni, de továbbra is kiemelt téma marad a Pride és mindent meg fognak tenni, hogy átsegítsék a Pride szervezőket a mostani krízisen.

A magyar helyzet

A hazai pride-ról nincs frissebb infó annál, mint ami jelenleg is olvasható a budapestpride.hu oldalán: a fesztivál az egy hónapos nyári menetrend helyett mindössze 9 napos lesz, és augusztus 14-23. közöttre tervezik. Mivel a több tízezer fős felvonulás így augusztus végére esik, ez már kieshet a kormány kihirdetett rendezvény korlátozásai alól, de kérdés, hogy ilyen feltételek között valóban megtartják-e még ezt az elhalasztott eseményt is.

A Pride szervezői mindenesetre optimisták és minden alkalommal elmondják: olyan nincs, hogy idén ne legyen Pride.

Pécs

A pécsi felvonulás első lett volna a maga nemében most májusban, de ez biztosan elmarad. A program pedig ígéretes, de egyelőre az a döntés született, hogy online demonstrációvá alakul az esemény.

Friss hírekért kövessétek a Budapest Pride és a Diverse Youth Network facebook oldalát, de persze én is írok majd az újdonságokról.

Close