Written by 14:17 PrEP

Aprócska, filléres eszköz segíthet az otthoni HIV-tesztelésben

Amikor az ipari formatervező Hans Ramzan a későn diagnosztizált HIV fertőzés miatt kialakuló AIDS-ben elvesztette szeretett nagynénjét, elhatározta, hogy kifejleszt egy olyan olcsó HIV-tesztelő eszközt, ami segíthet az embereknek könnyen és a fertőzés korai szakaszában felismerni a betegséget.

Az eredmény, amit a Design Week-en ismertettek, egy apró eszköz, amit a tervező ‘Catch’-nek nevezett el, és mindössze kb. 4 fontba kerül a gyártása. A londonban dolgozó Ramzan elmondta, hogy a Catch tökéletes megoldás lenne a fejlődő országok számára, hiszen az emberek otthon végezhetnék magukon a HIV-tesztet, megtakarítva ezzel a távoli kórházakba utazás költségét és idejét.

Reményei szerint az emberek így hamarabb felismerhetik HIV-fertőzöttségüket, ami miatt hamarabb kerülhetnek ellátásba, és jobb kezelési esélyeik lesznek.

„A fő probléma – mondta el a tervező a Design Week-nek -, hogy az emberek vonakodnak kórházba vagy orvoshoz menni, különféle okok miatt (például az infrastruktúra vagy a közlekedési lehetőségek hiánya). Az emberek nem akarnak hosszú kilométereket utazni azért, hogy annyit mondjanak nekik: már túl késő. A Catch egy gyorsteszt, azonnali eredményt ad, és utána a páciens már ennek birtokában, biztos tudatban kereshet fel orvost a kezelés miatt.”

Ramzan szerint a Catch használata mindössze három egyszerű lépés:

  • Ütközésig be kell csúsztatni az ujjat a szivacsos hengerbe, aminek az egyik fele fertőtlenítővel van átitatva (aminek levehető a csomagolása, hogy tiszta maradjon és ki ne száradjon), a másik fele pedig száraz, hogy letörölje a fertőtlenítő maradányokat az ujjról.
  • Aztán le kell nyomni a pipettát. Ez egyúttal kilöki magából az apró tűt is. Amint a pipettát felengedték, az pontosan a megfelelő mennyiségű vért fogja összegyűjteni.
  • Az elülső retesz oldásával lehet ráengedni a gyűjtött vércseppeket, amiket az indikátorcsík felszív. Az indikátoron 2 csík jelenhet meg: az első a kontrollcsík, ami jelzi, hogy a teszt működőképes, a második csík megjelenése pedig HIV-fertőzést jelez.

Ramzan most a gyártáshoz és a terjesztéshez keres forrásokat. Állítása szerint egyáltalán nem a profit vezérli, és szívesen társulna különböző karitatív szervezetekkel is. Reményei szerint a Catch hamarosan tömegek számára lesz elérhető az elkövetkező években.

Close