Written by 15:56 PrEP • One Comment

Hogy kell szedni a PrEP-et?

Azok számára, akiknek magas a HIV-nek való kitettségük vaginális szex vagy intravénás droghasználat miatt, a PrEP-et naponta kell szedni. Az anális szex miatti kockázat elkerülésére további két szedési módszer közül lehet választani: heti 4x szedés illetve eseményhez között (event dosed, azaz ED-PrEP) szedés.

Napi dózis

Ez azt jelenti, hogy a PrEP-et napi egyszer, minden nap kell szedni, megszakítás nélkül. A legtöbb PrEP-tanulmány a napi szedést választó páciensek kutatásán alapul, ezért jóval több bizonyíték áll rendelkezésre a napi alkalmazásról, mint a többiről. A napi dózist átfogóan tesztelték vaginális és anális szex esetén (cisznemű emberekkel) és intravénás droghasználókkal is. Számos nemzetközi előírás is a napi szedést ajánlja, mint a PrEP szedésének egyetlen lehetséges módját. Kiemelkedően fontos a gyógyszerfegyelem! Tartsd be a minden napi szedési rutint, ne hagyj ki adagokat!

Heti 4x dózis

Egyes tanulmányok szerint az anális szexen keresztüli HIV-fertőzésnek kitett személy heti négyszeri gyógyszerszedése elegendően hatékony. Mindazonáltal ezt a metódust nem tanulmányozták olyan alaposan, mint a napi szedést (randomizált, ellenőrzött mintán), de az eddigi tapasztalatok alapján ez a módszer is hatékony.

Néhányan úgy döntenek, hogy a heti négyszeri szedést választják, akár azért, mert így olcsóbb, akár a mellékhatások miatt. Ebben az esetben a legjobb, ha a PrEP-et váltott napokon szedik, például kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap.

A test különféle szerveiben a hatóanyag felszívódásának különbségei miatt ez a módszer nem hatékony, ha a HIV kockázat vaginális szex vagy intravénás droghasználat során áll fenn.

Eseményhez között (event dosed) szedés

Ez az adagolás közvetlenül a szex előtt és a szex utáni PrEP szedést jelenti. A francia IPERGAY kutatás alapján kijelenthető, hogy az event dosed szedés rendkívül hatékonyan előzi meg a virus átvitelét anális szex során.

Az event dosed szedési ciklus szerint az előrelátható (tervezhető) szexuális aktus előtt 2-24 órával kell dupla adag (2 tabletta) PrEP-et bevenni, majd a szex után – amennyiben történik szexuális aktus – 24 órával egy tablettát, a szex után 48 órával pedig ismét egy újabb tablettát. Amennyiben egymás utáni több napon is történik szexuális aktus, minden nap be kell venni egy újabb tablettát az utolsó szexuális aktus utáni 48 óráig.

Az eseményhez kötött szedés nem javasolt olyanoknak, akiknek akut Hepatitis B fertőzése van.

A legtöbb európai előírás támogatja az event dosed szedést azok számára, akik anális szex során lehetnek HIV-fertőzések kitéve. Az angol HIV i-Base által publikált UK guide to PrEP gyakorlati példákat is felsorol ennek a szedési módnak a bemutatására.

A test különböző részeiben történő hatóanyag-felszívódási különbségek miatt az on-demand szedés nem javasolt olyan személyek számára, akik a HIV-fertőzést vaginális szex vagy intravénás droghasználat során kaphatják el.

Close