Written by 14:20 Kaja

Strandos lángos

Ez egy mérhetetlenül egyszerű kaja, annyi, hogy várni kell, amíg kel a tészta. Mondjuk nem épp wellness fogás.

  • fél kiló liszt
  • 3 dkg élesztő
  • csapott kávéskanál só
  • kevés (1 kiskanál) cukor
  • sok olaj
  • langyos víz készenlétben (kb. 6 dl)

Igen, jól látod, nem kell hozzá sem tej, sem tojás, sem kefir, sem krumpli.

Az élesztőt kb. másfél deci langyos vízzel és a cukorral felfuttatjuk. Ha felfutott, hozzáadjuk a sós liszthez, és laza kézmozdulatokkal összekeverjük, és apránként (!) annyi langyos vizet öntünk hozzá, amíg sima, ragadós tészta nem lesz belőle. Konyharuhával letakarjuk és megkelesztjük, 1 óra alatt.

Ha megkelt, olajos kézzel gombócokat szaggatunk belőle. Én ebből az adagból 8 db gombócot szaggattam. Ezeket a gombócokat aztán finoman megszórjuk liszttel, és ezeket is pihentetjük kb. 10 percig.

Olajat forrósítunk (bő mennyiségben!), lecsípünk az egyik gombócból tésztát, és azt beledobva teszteljük, hogy forró-e már.
Ha forró, akkor az első gombócból szépen a levegőben a széleinél fogva lángosformát nyújtunk, és beletesszük óvatosan a forró olajba. Aranybarnára sütjük mindkét oldalát.

Én sajnos időközben vettem észre, hogy nincs otthon tejföl, ami pedig a sava-borsa a lángosnak, ezért natúr joghurttal helyettesítettem. A kész lángoskákra azon melegiben fokhagymanyomóval 1-2 gerezd fokhagymát szórtam. (Nem kevertem olajjal a fokhagymát, mert szerintem minek. Natúr menjen rá a fokhagyma, úgy az igazi szerelmes lángos!)

Végén tejfölt rá, sajtot rá, jó étvágyat.

Close